Nagyvilág

Nitrogéngázzal végeznek ki egy bérgyilkost Alabamában

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága szerdán engedélyezte a nitrogéngázzal történő kivégzését egy 58 éves férfinak, akit gyilkosság miatt ítélték halálra Alabama államban.

Az 1988-ban bérgyilkosságért elítélt Kenneth Smith utolsó fellebbezését is elveszítette, így helyi idő szerint csütörtökön este kivégezhetik Alabama államban az eljárással, amelyben egy maszkon át adagolt nitrogénnel végzetes oxigénhiányt idéznek elő a szervezetben. A férfit tavaly novemberben már megpróbálták méreginjekcióval kivégezni, de akkor nem sikerült a vénájába helyezni a méreg szervezetbe juttatására szolgáló vezetéket.

Az Egyesült Államokban a legtöbb kivégzést méreginjekcióval hajtják végre, de egyes államoknak problémát jelent a kivégzésekhez használt barbiturátok beszerzése egy európai uniós szabályozás miatt, amely tiltja a kivégzéshez használható szerek eladását börtönök számára.

Smith ügyvédei szerint a nitrogéngázzal történő kivégzés – a nitrogénhipoxia – sértheti az amerikai alkotmány kegyetlen büntetéseket tiltó passzusát, de a jogi képviselők már azt is alkotmánysértőnek tartják, hogy másodszorra is megpróbálják kivégezni védencüket az első sikertelen kísérlet után.

Az eljárás az ENSZ szakértői szerint aggodalomra ad okot, mert rendkívüli szenvedést okozhat az elítéltnek, így embertelen bánásmódnak és kínzásnak minősülhet, ezért arra kérték az amerikai igazságszolgáltatást, hogy ne hajtsák végre az ítéletet.

A fellebbezéseket az alabamai fellebbviteli bíróság azzal utasította el, hogy Smith nem tudta bizonyítani hogy az új eljárás alkalmazása „kegyetlen és szokatlan” büntetésnek minősül, végül pedig a Legfelsőbb Bíróság sem adott helyt a panasznak, és engedélyezte a kivégzést.

Smith-re egy bérgyilkosság miatt szabták ki a legsúlyosabb büntetést. A férfi egy társával még 1988-ban 1000 dollárért egy lelkész feleségét, Elizabeth Sennettet gyilkolta meg. A gyilkosságra a férj adott megbízást annak érdekében, hogy hozzájusson felesége életbiztosításához.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik