Nagyvilág europoli

Donald Tusk Kijevből üzent Orbánnak

Ukrainian Presidency / Handout / ANADOLU / AFP
Ukrainian Presidency / Handout / ANADOLU / AFP

Lengyelország készen áll arra, hogy felszereléssel és segélycsomagokkal támogassa Ukrajnát

– mondta Donald Tusk lengyel miniszterelnök Volodimir Zelenszkij oldalán Kijevben. Az ukrán elnökkel tartott közös tájékoztatón elmondta, hogy fegyver- és lőszergyártásba történő közös beruházásokról is tárgyaltak, illetőleg, hogy a lengyel kormány pedig olyan lengyelországi és ukrajnai vállalatokba fektet, melyek növelik az ukrán, a lengyel és végső sorban az európai védelmi képességeket.

Tusk nem mulasztott el odaszúrni Orbán Viktornak sem.

Azok, akik csendben támogatják Putyint, minden szempontból elárulják Európát, ezért emlékezni fognak rájuk, és nem nyernek bocsánatot

– mondta Tusk, akinek továbbra is meggyőződése, hogy „Orbánnal vagy Orbán nélkül”, de az unió megtalálja a módját annak, hogy támogassa az ukrán háborús erőfeszítéseket.

Mint ismert, Orbán Viktor decemberi EU-csúcson engedett Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megindításával kapcsolatban, de megvétózta az Ukrajnának adni tervezett segélycsomagot. A javaslatot február 1-jén tárgyalja újra az Európai Tanács.

Kapcsolódó
Mire ment Orbán a keménykedéssel Brüsszelben?
A felszabadított pénzekhez nem a vétó elengedésével férhettünk hozzá, hanem azért, mert a magyar kormányfő úgy táncolt, ahogy az Európai Bizottság fütyült.

(Euractiv)

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik