Nagyvilág

Nukleáris fegyverkísérletet hajtott végre Észak-Korea

MTI / AP / KCNA / KNS
MTI / AP / KCNA / KNS

Észak-Korea víz alatti nukleáris fegyverkísérletet hajtott végre a keleti vizein – jelentette pénteken a KCNA észak-koreai állami hírügynökség.

A hadászati fegyverrendszerrel végrehajtott vízfelszín alatti kísérletről a phenjani védelmi minisztérium szóvivője adott tájékoztatást. A közlemény szerint a fejlesztés alatt álló Haeil-5-23 fegyverrendszert, vagyis az atomfegyver hordozására képes támadó drónokat tesztelték, válaszul az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea napokban megtartott közös tengeri hadgyakorlatára.

Észak-Korea hangsúlyozta: „határozottan elítéli az Egyesült Államokat és követőit az Észak-Korea biztonságát az év elejétől kezdve súlyosan fenyegető meggondolatlan tetteiért, és határozottan figyelmezteti őket azok katasztrofális következményeire”.

A víz alatti nukleáris fegyverkísérletre néhány nappal azután került sor, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető kijelentette: elveti országa régóta kitűzött célját, a Dél-Koreával való békés egyesülést, és országa alkotmányát megváltoztatva déli szomszédját fő ellenségeként határozza meg.

Phenjan tavaly azt állította, hogy sikeresen tesztelt egy víz alatti támadó nukleáris drónt, amely képes az ellenséges hajókat és kikötőket elpusztító szökőárt (cunami) gerjeszteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik