Nagyvilág

Több millió bevándorló kitoloncolásáról ötleteltek az AfD képviselői német neonácikkal

Ina FASSBENDER / AFP
Ina FASSBENDER / AFP

Éles vita alakult ki csütörtökön a német szövetségi parlamentben, miután a múlt héten kiderült: a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) képviselői részt vettek egy neonáci találkozón, ahol több millió migráns – köztük német állampolgárok – kitoloncolását tervezgették.

Az országos felmérések szerint az AfD jelenleg a második helyen áll a maga több mint húsz százalékos támogatottságával. A szélsőjobboldali populista párt ezzel jelenleg előzi Olaf Scholz kancellár meglehetően népszerűtlen balközép kormánykoalíciójának pártjait is.

A Correctiv című német lap a múlt héten számolt be a találkozóról, amelyen a neonáci Identitárius Mozgalom és a szélsőjobboldali AfD képviselői vettek részt. A találkozón az Identitárius Mozgalom egyik prominense, az osztrák állampolgár Martin Sellner ismertette a kitoloncolásokra vonatkozó elképzelést. Az ötletnek nevet is adtak:

remigráció.

A szélsőjobboldali dzsemboriról szóló hírt követően az elmúlt napokban több tömegtüntetés volt a szélsőjobboldal ellen német városokban. Kedden az egyik ilyen demonstráción, Kölnben több tízezer résztvevő volt.

Azt láttuk, hogy Németországban a konyhaasztalnál a német polgárok arról vitatkoznak, el kell-e menekülniük saját hazájukból

ecsetelte a helyzetet csütörtökön az AP szerint a szövetségi parlamentben Lars Klingbeil, a kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) társelnöke, majd „báránybőrbe bújt farkasnak” nevezte az AfD-s képviselőtársait.

Az AfD igyekezett elhatárolódni a Bundestag plenáris ülésén a neonáci találkozótól, mondván, hogy sem szervezeti, sem pénzügyi kapcsolatban nem álltak a rendezvénnyel. Szerintük nem felelősek az ott elhangzottakért, és a jelenlévő AfD-tagok pusztán személyes minőségükben vettek részt rajta. Az AfD társelnöke, Alice Weidel ennek ellenére megvált az egyik tanácsadójától.

A párt vezérszónoka, Bernd Baumann arra panaszkodott, hogy a mainstream pártok „meghamisítják az állításaikat”, különösen a „remigrációval” kapcsolatban. Szerinte az AfD most „a romlott baloldali-zöld osztály politikusai és újságírói által folytatott fondorlatos kampányának” áldozata.

A parlament ülésén még az AfD betiltásának lehetősége is felmerült, igen, ennek sok esélye nincs. Az ötlet ellenzői azzal érvelvek, hogy az eljárás hosszadalmas lenne, a siker pedig rendkívül bizonytalan. Ez a pártnak ráadásul akár előnyt is hozhat, hiszen ebben az esetben az AfD áldozati szerepben tündökölhetne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik