Nagyvilág

Tízezer dollárért akarta eladni egy izraeli katona levágott fejét a Hamász terroristája

Tízezer dollárért próbálta eladni a Hamász egyik terroristája egy izraeli katona levágott fejét – árulta el a katona édesapja, David Tahar a Chanel14 nevű csatornának adott interjújában, amit a Times of Israel szemlézett.

David Tahar fiát, a 19 éves Adirt október 7-én ölték meg az Izrael területére betörő terroristák, a fiatal katona egy 18 tagú egység tagjaként szállt szembe több száz hamászossal. Halálát a jelentések szerint egy rakétagránát és több másik robbanószerkezet okozta. Személyi azonosságát később az izraeli erők DNS-teszt, a zsebében talált személyes tárgyak és a katonai igazolója alapján állapították meg.

Halála után a terroristák lefejezték Adirt, a fejét pedig magukkal vitték a Gázai övezetbe. Minderről az apja is csak azután bizonyosodott meg, amikor fia temetésekor felnyitotta a koporsót az egyik jeruzsálemi katonatemetőben.

Az apa ki akarta deríteni, mi történt valójában, ezért elkezdte számolatlanul nézni az elérhető videókat a Hamász vérengzéseiről. Elmondása szerint több tucat órányi videót nézett végig, mire ráakadt (az eredetileg a CNN-en közzétett) felvételre, melyen a fiát azonosította.

Két hónappal a történtek után aztán egy elfogott hamászos terrorista a kihallgatása során bevallotta, hogy lefejezett egy izraeli katonát, a fejet pedig tízezer dollárért próbálta eladni. Ezt követően elárulta a részleteket, hogy hol rejtette el a testrészt. Az egyik izraeli elitcsapat kapott parancsot, hogy hatoljanak be a terrorista által megjelölt gázai helyszínre, ahol aztán egy fagylaltozó egyik fagyasztójában megtalálták a fejet egy zacskóban. Fogászati leletek és a DNS-teszt bizonyította, hogy a levágott testrész Adir Taharé.

Az embertelen megpróbáltatások ellenére David Tahar, elmondása szerint némileg megbékélt. Családjával most azon dolgozik, hogy fiuk tiszteletére létrehozzanak egy támogató központot a környékbeli veszélyeztetett fiatalok számára.

Adir Tahar történetéről az izraeli külügy is hírt adott:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik