Nagyvilág

Váratlanul megugrott az Ausztriában dolgozó magyarok létszáma

ALEX HALADA / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP
ALEX HALADA / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP

Január közepén az osztrák társadalombiztosító nyilvánosságra hozta a legfrissebb, decemberi statisztikát az Ausztriában dolgozó külföldi munkavállalókról, amiből az derül ki, hogy a magyarok létszáma a novemberi 118 930 főről decemberre 123 032-re emelkedett – írja szerdai cikkében a vg.hu.

A gazdasági portál szerint ez a 4102 fős (3,5 százalékos) növekedés még akkor is sokkoló adat, ha egyébként arra számítani lehetett, hogy az osztrák tél munkaerő-kereslete beszippantja a szabad magyar munkarőt. Csakhogy miközben tőlünk kiáramlás történt, addig a régiós országok dolgozói, a szlovákok, a lengyelek, a románok, de még a szlovének is ezrével hagyták ott decemberben Ausztriát – írja a portál.

Megjegyzik, hogy az Österreichische Sozialversicherung csak a bejelentett, teljes állásban foglalkoztatottakat veszi számba. Ők 2023 utolsó hónapjában 973 193-an voltak, ami mintegy tízezerrel marad el a novemberben regisztrált 983 699 főtől, és ez azért meglepő, mert a december a téli turizmusban már főszezonnak számít Ausztriában. A szomszédoknál amúgy ezúttal is a német állampolgárok adják a legnépesebb tábort: a múlt hónapban 127 559-en voltak, miközben novemberben 123 993-an.

A legfrissebb magyar adat egyébként azt jelenti, hogy az osztrák munkaerőpiacon a teljes állásban foglalkoztatott külföldiek közül minden nyolcadik magyar állampolgárságú. A decemberi emelkedés egyébként trendfordulót is jelez: a megelőző hónapokban folyamatosan csökkent az odaát dolgozó magyarok száma. A korábbi évek tapasztalatai alapján az várható, hogy a következő hónapokban tovább emelkedik majd az Ausztriában dolgozó magyarok száma – írja a vg.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik