Nagyvilág europoli

Szlovákia miatt aggódik az EP

Hans Lucas via AFP
Hans Lucas via AFP

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásban bírálta az új szlovák kormányt több olyan reformjavaslat miatt, amely a képviselők szerint aggodalomra ad okot a jogállamiság szlovákiai helyzetére vonatkozóan – tájékoztatott az uniós parlament szerdán.

A 496 igen szavazattal, 70 ellenszavazattal és 64 tartózkodással elfogadott állásfoglalásában az Európai Parlament képviselői megkérdőjelezték Szlovákia képességét a korrupció elleni küzdelemre és az uniós költségvetés védelmére, amennyiben – mint írták – az ország parlamentje elfogadja a büntető törvénykönyv javasolt reformját.

Az EP-képviselőket különösen a büntető törvénykönyv reformjára irányuló gyorsított eljárás indokolatlannak nevezett alkalmazása aggasztja, valamint a korrupciós ügyekkel és súlyos bűncselekményekkel foglalkozó különleges ügyészség megszüntetése. Véleményük szerint ezek a változások veszélyeztetik az igazságszolgáltatási eljárások integritását és aláássák az EU csalás elleni küzdelmét. Felszólították a szlovák kormányt, hogy vizsgálja felül a visszaéléseket bejelentő személyekre vonatkozó jogszabályok javasolt módosításait, mivel az új szabályok visszamenőleges hatállyal megszüntethetik a védelmet. Hangsúlyozták, hogy minden büntetőjogi reformnak biztosítania kell a folyamatban lévő büntetőügyek folytatását és az új ügyek hatékonyságát.

Az EP állásfoglalásában sürgette a pozsonyi kormányt, hogy foglalkozzon a büntetőeljárásról szóló törvény azon paragrafusával, amely jelenleg lehetővé teszi a főügyész számára, hogy megtagadja büntetőeljárás lefolytatását.

Az állásfoglalás szerint az EP-képviselőket aggasztja a civil társadalom és a médiaszabadság szlovákiai helyzete is. Elítélték azt a “helytelen és tiszteletlen nyelvezetet”, amelyet Robert Fico miniszterelnök a jogállamiság helyzetéről szóló tudományos eszmecserén részt vevő joghallgatóval szemben alkalmazott, és arra ösztönözték a politikai vezetőket, hogy előremutató módon és tiszteletteljesen lépjenek fel a nyilvánosságban. Az Európai Parlamentet aggasztják azok a tervek is, amelyek véleményük szerint aláássák a civilek mozgásterét, korlátozzák a civil szervezetek munkáját és megbélyegzik a külföldi finanszírozásban részesülő szervezeteket.

Az EP-képviselők különösen aggódnak a szlovák rádió és televízió (RTVS) tervezett átalakítása miatt, és sajnálatukat fejezték ki a miniszterelnök és több más kormányzati tisztségviselő azon döntése miatt, amely szerint többé nem beszélnek a kulcsfontosságú sajtóorgánumokkal. Felszólították a szlovák kormányt, hogy vessen véget a magánszemélyek és a média képviselői elleni verbális támadásoknak, amelyek – mint emlékeztettek – már a múltban olyan környezet kialakulásához járultak hozzá, amelyben erőszakos bűncselekményeket követtek el.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik