Nagyvilág europoli

Uniós biztos: nem sikerült megváltoztatni Orbán politikáját

Valeria Mongelli / Hans Lucas / AFP
Valeria Mongelli / Hans Lucas / AFP

„Nem sikerült a magyar kormányt és a magyar politikai képviseletet elvezetnem a demokráciához. Ez nem is sikerülhetett, mert ez a magyar választók kezében van” – jelentette ki Vera Jourová, átláthatóságért és értékekért felelős cseh uniós biztos a Lidové Noviny cseh konzervatív napilapban kedden megjelent interjúban.

Számomra, mint uniós biztos számára, akinek védelmeznie kell a jogállamot, azonban alapvető fontosságú, hogy a választásokon győztes kormányzat nem vihet mindent. A győztes mindent visz elvnek nem szabad érvényesülnie. És Orbán mindent elfoglalt. A média befolyásolását, az akadémiai szabadságjogokat, és most egy olyan törvényt akar, amely élesen az civil szervezetek ellen irányul

– mondta az uniós biztos, akinek rövidesen lejár a megbízatási ideje. Hozzátette: „ez olyasmi, amit jogom van bírálni, mert ez a jogállam elve ellen irányul, amelyet védelmeznem kell.

Jourová paradoxnak minősítette, hogy mindennek tetejében Orbán Viktor az év második felében ideiglenesen még az Európai Tanács elnöki tisztségét is betölthetné, miután Charles Michel, a testület jelenlegi elnöke indulni készül az európai parlamenti választásokon.

A cseh uniós biztos szerint ez a forgatókönyv „elméletileg lehetséges, de gyakorlatilag nem kívánatos”. Szerinte ezért alapvető fontosságú feladat mihamarabb megtalálni Charles Michel utódját.

Kapcsolódó
Kell attól rettegnie Európának, hogy Orbán Viktor vezeti majd az Európai Uniót?
Mi állhat amögött, hogy idő előtt távozik az Európai Tanács elnöke, és van-e alapja az aggodalomnak, hogy Orbán Viktor vezetheti majd a tanács üléseit?

(MTI)

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik