A következő élő közvetítés része Izrael: „ha voltak népirtási cselekmények, akkor azokat ellenünk követték el”

Izrael: „nem minden fegyveres konfliktus népirtás”

A hágai Nemzetközi Bíróságon folyó, Izrael állítólagos népirtásával kapcsolatos meghallgatás második napján, pénteken a zsidó állam képviselői mondhatták el védőbeszédeiket, érveléseiket. Itt jelentette ki az izraeli külügyminisztérium jogi tanácsadója, Tal Becker, hogy „ha voltak népirtási cselekmények, akkor azokat Izrael ellen követték el”. A jogász szerint a nagyüzemi mészárlás, a csonkítás, az erőszak és az elrablás bűntettei mind a Hamászt terhelik.

Remko de Waal / ANP / AFP Tal Becker a Nemzetközi Bíróságon.

„Olyan időket élünk, amikor a szavak értéke lecsökken. Sokak számára ellenállhatatlan a kísértés, hogy a legfelháborítóbb kifejezéshez nyúljanak, hogy rágalmazzanak és démonizáljanak” – fogalmazott Becker, aki úgy érvelt a meghallgatáson, hogy a népirtás kulcseleme egy nép teljes vagy részleges elpusztításának szándékát jelenti, ez pedig Izrael esetében az ő álláspontja szerint teljesen hiányzik.

Izrael nem arra törekszik, hogy elpusztítson egy népet, hanem hogy megvédje a népét, és ezt a törvénynek megfelelően teszi még akkor is, ha egy szívtelen ellenséggel áll szemben

– jelentette ki.

Dél-Afrikát megszólítva Becker ezután arról beszélt, hogy ha azt állítják, hogy Izraeltől meg kell tagadni a védelem képességét, „akkor az abszurd végeredmény az lesz, hogy a népirtás címszó álcája alatt a bíróság megpróbálja megakadályozni, hogy Izrael megvédje állampolgárait egy olyan szervezettel szemben, amely nyílt népirtást folytat ellenük”.

A dél-afrikai vádak nem szolgálnak bizonyítékul a népirtó szándékra vonatkozó állítások alátámasztására, ezért a keresetet el kell utasítani

– zárta beszédét Becker.

Malcolm Shaw brit ügyvéd azzal védte Izraelt a népirtás vádjával szemben, hogy a gázai elleni támadások a fegyveres erő önvédelmi célú jogszerű alkalmazását jelentik. Az izraeli cselekmények szerinte semmiben sem felelnek meg a népirtás bűnének. Az Izraeli Védelmi Erők a törvényeknek megfelelően cselekszenek, a Hamász terroristáit veszik célba, nem palesztin civileket. A civil áldozatok azonban elkerülhetetlenek a harcok során, mivel a terroristák a lakosság soraiban bujkálnak. A civil halálos áldozatok magas száma egy háború során nem jelent népirtást – hívta fel a figyelmet Shaw.

Az ügyvéd végezetül azzal vádolta Dél-Afrikát, hogy kijelentéseivel elkoptatja a népirtás vádját, amit Shaw bűncselekménynek nevezett, mivel az afrikai ország azt az izraeli offenzívára alkalmazza. Mint fogalmazott, igazi népirtás akkor történt, amikor a Hamász fegyveresei megtámadták Izraelt október 7-én, és mintegy 1200 embert megöltek.

Egy újabb ügyvéd, Christopher Staker ügyvéd azzal érvelt, hogy az izraeli katonai művelet leállítását szorgalmazó ideiglenes intézkedésekre vonatkozó kereset azt a célt szolgálja, hogy megvédje a Hamászt az izraeli válaszcsapástól. Véleménye szerint egy ilyen bírósági döntés arra ösztönözné a terrorszervezetett, hogy ismét támadást intézzen. Galit Raguan ügyvéd Izrael védelmében elmondott beszédében pedig azt hangsúlyozta, hogy nem nevezhető népirtónak az a politika, mely a háborús övezet elhagyására figyelmeztet civileket, és amely humanitárius segítséget nyújt az érintetteknek. Mindez mutatja szerinte, hogy nem hiteles a népirtásra vonatkozó állítás. Azzal kapcsolatos bizonyítékokat bemutatva, hogy a Hamász miként használja a polgári infrastruktúrát és a polgári lakosságot céljai elérésére, Raguan azt mondta, a Hamász szándékos katonai stratégiája okozza a polgári károkat Gázában.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik