Nagyvilág europoli

120 EP-képviselő elvenné Magyarországtól a szavazati jogot az EU Tanácsban

Union Europeenne / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Union Europeenne / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Petíciót indítottak hétfőn az Európai Parlamentben azzal a céllal, hogy hogy a hetes cikkelyes eljárás keretében fosszák meg Magyarországot a szavazati jogától a kormányok képviselőiből álló döntéshozó EU Tanácsban. A Népszava információi szerint az EP 705 képviselőjéből 120 írta alá az ívet. A támogató aláírások elsősorban a kereszténydemokrata, a szocialista és a liberális frakciókból érkeztek, továbbá zöldpárti és szélsőbalos képviselőktől, de van az aláírók között finn szélsőjobbos és olasz populista is.

A magyar EP-képviselők közül senki nem írta alá az ívet.

A kezdeményezés indítója, a finn Petri Sarvamaa az aláírásokkal ellátott levelet továbbküldi a képviselő-testület elnökének, Roberta Metsolának, akitől támogatást vár az indítványt tartalmazó parlamenti határozathoz. Mivel jövő héten az EP egyébként is szavaz a magyarországi jogállamiságról szóló állásfoglalásról, a finn képviselő valószínűnek tartja, hogy javaslata valamilyen formában bekerül a határozatba.

A levél sikere rávilágít, hogy sürgősen foglalkozni kell Orbán Viktor lépéseivel. Ezután kulcsfontosságú lenne, hogy a lehető leghamarabb felmérjük a petíció ötletének általános támogatottságát a plenáris ülésen

– nyilatkozta a lapnak Sarvamaa. Az általa által javasolt szankció lehetőségét a magyar kormánnyal szemben még a 2018-ban elkezdett hetes cikkelyes eljárás tartalmazza. A procedúra végén a tagállamok korlátozó intézkedésekkel sújthatják Magyarországot, amiért a kormány súlyosan és tartósan megsérti az Unió értékeit. Ezek egyike lehet a szavazati jog megvonása  – írja a Népszava.

Kapcsolódó
Kell attól rettegnie Európának, hogy Orbán Viktor vezeti majd az Európai Uniót?
Mi állhat amögött, hogy idő előtt távozik az Európai Tanács elnöke, és van-e alapja az aggodalomnak, hogy Orbán Viktor vezetheti majd a tanács üléseit?
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik