Nagyvilág

Hivatali visszaéléssel gyanúsítják a székelyudvarhelyi polgármestert

Kiss Gábor / MTI
Kiss Gábor / MTI

Hivatali visszaélés gyanújával indított bűnvádi eljárást a székelyudvarhelyi polgármester ellen a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) – írja az MTI. A vád szerint Gálfi Árpád saját szakállára, a város képviselőtestületének jóváhagyása nélkül szerződött egy helyi ügyvédi irodával, hogy az jogi szolgáltatásokat nyújtson a város peres ügyeiben. A korrupcióellenes ügyészek úgy látják, hogy a polgármester így a büntető- és késedelmi kamatokkal együtt több ezer lej kárt okozott a városnak.

Gálfi a közlés szerint 2019 áprilisában írta alá a szerződést az ügyvédi irodával, majd még ugyanabban az évben több rendben 5000 (380 ezer forint), illetve 7500 lejt (570 ezer forint) fizetett a szolgáltatásaiért. A városi tanácsnak megküldött ügyészségi átirat szerint összesen öt alkalommal történt kifizetés. A polgármester ezeknek köszönhetően 27 500 lejjel (közel 2,1 millió forint) károsította meg az önkormányzatot, és az összeghez a büntető és késedelmi kamatok is hozzáadódnak.

A Székelyhon hírportál arról írt, hogy a polgármester számos alkalommal a képviselőtestület elé terjesztette az ügyvédi iroda szolgáltatásainak igénybevételére vonatkozó határozattervezeteket.

Az önkormányzati képviselők azonban mindig elutasították a javaslatot, mivel a polgármesteri hivatalnak van saját jogi osztálya erre a célra.

Gálfi Árpád a lapnak ugyanakkor azt mondta, nem a saját, hanem a város érdekeit tartotta szem előtt, és a csütörtöki tanácsülésre ígért bővebb magyarázatot.

A vádhatóság az átiratban arról tájékoztatja a képviselő-testületet, hogy károsult félként csatlakozhat a perhez. Erről csütörtökön, rendkívüli ülésen döntenek az önkormányzati képviselők. Az MTI-hez eljuttatott határozattervezet szerint – a testület Örvendi Zsolt alpolgármestert bízná meg az önkormányzat érdekeinek képviseletével.

Az ügyben a polgármesteri hivatal három alkalmazottját is kihallgatták – közölte a korrupcióellenes ügyészség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik