Nagyvilág

Először tűnt fel a bíróságon Navalnij azóta, hogy áthelyezték egy sarkvidéki börtönbe

TATYANA MAKEYEVA / AFP
TATYANA MAKEYEVA / AFP

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető először jelent meg a bíróságon azóta, hogy tavaly decemberben az Oroszország sarkvidéki területén található Jamali Nyenyecföld egyik fegyintézetébe helyezték át. A „sarki farkasnak” becézett büntetőkolóniát az ország legkeményebb börtöneként tartják számon.

A politikusnak egy nyári bírósági ítélet értelmében kellett egy szigorúbb fegyintézetbe vonulnia. Hozzátartozóinak és támogatóinak december eleje óta nem volt tudomásuk Navalnij hollétéről. – Senkinek nem engedik, hogy beszéljen velem, teljesen elszigetelnek mindenféle információtól – panaszolta Navalnij még idén októberben egy bírósági meghallgatás során.

Navalnij – aki rossz bánásmód miatt perli az orosz börtönhatóságokat – a bíróságon azzal viccelődött, hogy naiv volt azt feltételezni Vlagyimir Putyinról, hogy nem száműzi őt a sarkvidékre.

Az ellenzéki politikus csapata világszerve szimpátiatüntetésre szólított fel január 21-re, Navalnij bebörtönzésének harmadik évfordulója.  A 47 éves politikust 2021-ben börtönözték be, miután hazatért Németországból, ahova azért szállították gyógykezelésre, mert korábban rejtélyes körülmények között megmérgezték őt.

Jelenleg 19 éves szabadságvesztését tölti.

(Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik