Nagyvilág

Börtönben ül a debreceni katódgyárat építő dél-koreai cég vezére, de így is lepipálta Mészáros Lőrincet gazdagodásban

MTI
A debreceni EcoPro-gyár alapkőletétele 2023 áprilisában. Balról a második Lee Dongche, mellette Szijjártó Péter.
MTI
A debreceni EcoPro-gyár alapkőletétele 2023 áprilisában. Balról a második Lee Dongche, mellette Szijjártó Péter.
Lee Dongche röviddel az után, hogy részt vett a magyarországi beruházás alapkőletételén Szijjártó Péter társaságában, börtönbe került, aztán szupergazdag lett a rácsok mögött.

Alig egy hónappal azután, hogy tavaly áprilisban Szijjártó Péter külügyminiszterrel az oldalán letette a cég debreceni akkumulátoripari beruházásának alapkövét, a szöuli hatóságok letartóztatták a dél-koreai EcoPro elnök-vezérigazgatóját. Lee Dongche-t röviddel magyarországi útja után ítélték két év letöltendő börtönre bennfentes tőzsdei kereskedés miatt. (A koreai cégvezető neve több változatban is megjelent a magyar sajtóban. A cikkek egy része angol nyelvű újságok alapján a Lee Dong-chae verziót, az MTI viszont a magyar átírás alapján a Ri Dong Csi formát használta. A 24.hu az üzletember tavalyi magyarországi látogatása során a kitűzőjén szerepelő verziót választotta – a szerk.)

A cégvezérre kirótt büntetés nem ártott az EcoPro részvényeinek, az árfolyam a nyár elejére az egekbe szökött. A koreai sajtó adatai szerint így a rács mögé került üzletember januárra – korábbi helyezésén 39 helyet javítva – bekerült az ország tíz leggazdagabb vállalattulajdonosa közé.

A most 64 éves Lee Dongche 1998-ban vágott bele az akkumulátoripari bizniszbe, miután szőrmekereskedő vállalkozása befuccsolt. A váltás az elektronika és az autóipar fejlődésének köszönhetően jól sikerült, az EcoPro két évtized alatt Dél-Korea legnagyobb katódgyártó cégcsoportja lett. Az utóbbi években komoly ugrást jelentett, hogy a cég a Samsunggal társulva felépítette a Távol-Kelet legnagyobb kapacitású katódgyárát, és elindította a külföldi terjeszkedést is. A debreceni lesz az EcoPro első Dél-Koreán kívüli üzeme, ahol az európai piac számára évi 108 ezer tonna katódanyag előállítását tervezik, ami 1,3 millió elektromos autó akkumulátorának gyártásához elegendő mennyiség. Ráadásul az EcoPro és a Samsung SDI decemberben öt évre szóló, 34 milliárd dolláros beszállítói szerződést írt alá, amivel a gödi Samsung előre lekötötte a még csak építés alatt álló debreceni üzem gyártókapacitásának nagy részét.

A Fortune információi szerint Lee Dongche a 2023-as letartóztatása idején 19 százalékos közvetlen részesedéssel rendelkezett az EcoPro cégcsoportban, a családja révén azonban a 25 százalékot is meghaladhatta a befolyása.

Koreai lapok 2022-ben szellőztették meg először, hogy az ügyészség vizsgálatot indított az EcoPro vezetői, köztük Lee Dongche ellen, mert a gyanú szerint a nagyobb szerződéskötések idején bennfentes információk birtokában kereskedtek a részvényekkel. Az ügyben tavaly májusban született másodfokú ítélet, majd augusztusban a szöuli legfelsőbb bíróság is helyben hagyta a kiszabott börtönbüntetést. Kiegészítő büntetésként 2,2 milliárd won, azaz mintegy 500 millió forint megfizetésére kötelezték a cégvezetőt.

Az ítélet szerint az üzletember a többi között az SK Innovationnel megkötött, hatalmas összegre szóló szállítási megállapodás bejelentése előtt mások nevén vásárolt az EcoPro részvényeiből, majd magasabb áron továbbértékesítette azokat. A 2020-21-es ügyletekkel 1,1 milliárd won, körülbelül 250 millió forint értékű nyereséget ért el. Ez az összeg visszatekintve eltörpül amellett, amit az elmúlt egy évben legális árfolyam-emelkedéssel kaszálhatott. Lee Dongche vagyona 2022 vége és 2023 vége között meghatszorozódott. A 3,22 billió wonra (847,4 milliárd forintra) becsült személyes vagyona alapján mind növekedési tempóban, mind összértékben leelőzte a jelenleg 660 milliárdos vagyonnal rendelkező Mészáros Lőrincet.

A Korea Postsen a helyi tőzsde adatai alapján a napokban azt közölte, hogy Lee Dongche 2023 végére a nyolcadik helyre jött fel a koreai cégtulajdonosok toplistáján, amit egyébként Lee Jae-yong Samsung-elnök vezet.

Szíjjártó Péter hivatalos facebook oldala

Az EcoPro-részvény 2023 első fél évében több mint 900 százalékot emelkedett, miután a lakossági befektetők körében nagyon népszerűvé vált. A Világgazdaság szeptemberben azt írta, hogy a részvénypiac „messze túlfutott” az EcoPro valós teljesítőképességén. A lap idézte az egyik koreai vállalatkutató cég vezetőjét is, aki szerint maga Lee Dongche sem számított arra, hogy cége ilyen gyors növekedésre kapcsol, a vállalat belső infrastruktúrája nem is tudott lépést tartani ezzel a rohamtempóval. Az árfolyam az 1 millió won feletti szintről az ősszel vissza is esett, ám azóta viszonylag stabilan 600 ezer won felett tartja magát.

Időközben előrehaladt az EcoPro 280 milliárd forintos debreceni beruházása is, amihez Szijjártó Péter bejelentése szerint a magyar kormány 30 milliárd forintos támogatással járul hozzá. A magyarországi leányvállalat, az EcoPro Global Hungary Zrt. szeptemberben azt közölte, hogy az új üzemben 2024 végére meg is kezdődhetnek a próbagyártások.

Az EcoPro ugyanabban a Déli Ipari Parkban építi a csaknem 430 ezer négyzetméteres alapterületű katódgyárat, amelyben a kínai akkumulátorgyártó óriáscég, a CATL és a szeparátorfóliagyártó SemCorp is letelepedett. A 24.hu egy éve számolt be arról, hogy a kínai hatóságok nyomozást indítottak a Semcorp Advanced Materials Group alapító-tulajdonosai ellen, és házi őrizetbe helyezték Paul Xiaoming Lee-t és Tony Xiaohua Li-t. Azzal gyanúsították őket, hogy titokban külföldre akarták vinni cégük tőkéjét. A Forbes szerint a rendőrség tavaly áprilisban fél év után megszüntette a milliárdos testvérpár elleni kényszerintézkedést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik