A következő élő közvetítés része Újabb Hezbollah-vezetőt öltek meg Libanonban

Blinken megérkezett Tel-Avivba

EVELYN HOCKSTEIN / POOL / AFP
EVELYN HOCKSTEIN / POOL / AFP

„Mindenképp sürgetni fogom (Izraelt), hogy tegyen többet a civilek védelme érdekében és azért, hogy a humanitárius segítség eljuthasson azokhoz, akiknek szükségük van rá” – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki az elmúlt két napban az arab országok vezetőivel tárgyalt a Közel-Keleten.

A külügyminiszter jelenleg Tel-Avivban tartózkodik, ahol a civilek védelme mellett arról is igyekszik meggyőzni Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy kezdjen tárgyalni Gáza háború utáni kormányzásáról. Az izraeli kormányfő korábban elutasította az amerikaiak által is javasolt két állami megoldást.

Blinken tegnap arról beszélt, hogy a palesztinokat nem szabad arra kényszeríteni, hogy elhagyják Gázát, és lehetővé kell tenni számukra, hogy visszatérhessenek otthonaikba, amint azt a körülmények lehetővé teszik. Az Axios két magas rangú izraeli tisztviselőre hivatkozva azt írta: Izrael addig nem hajlandó visszaengedni az otthonukból elüldözött gázai civileket az övezet északi részére, amíg nem engednek szabadon több, Izraelből október 7-én elhurcolt túszt. Gázában a 2,2 lakosság nagy része, 1,9 millió ember volt kénytelen elhagyni az otthonát a konfliktus kezdete óta.

Izraelre egyre nagyobb a nyomás nehezedik a környező arab országok és első számú szövetségese, az Egyesült Államok részéről a háború intenzitásának mérséklésére. A konfliktus első három hónapja gigászi áldozatokat követelt: 23 ezer civil halt meg, kétszer annyi, mint az orosz-ukrán háború első két éve alatt összesen.

Joe Biden amerikai elnök dél-karolinai látogatása során a gázai tűzszünetet követelő tüntetőknek azt mondta: a színfalak mögött azt kívánja elérni, hogy Izrael fogja vissza a támadásokat és jelentős kivonulást hajtson végre.

Blinken közel-keleti látogatásának másik kiemelt célja a konfliktus eszkalációjának megfékezése. Eközben Izrael hétfőn megölte a Hezbollah egyik speciális egységének parancsnokát egy dél-libanoni légicsapásban, és ugyanezen a napon a Hamász egyik tábornokát is likvidálta Szíriában.

(The Guardian)

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik