Nagyvilág

Kim Dzsongun elvileg ma 40 éves, de nem köszöntötte az állami propagandagépezet

KCNA / AFP
KCNA / AFP

Továbbra sem tudni pontosan, hogy mikor született Kim Dzsongun észak-koreai vezető, aki a feltételezések szerint 1984. január 8-án született, de az észak-koreai állami médiumok hétfőn nem számoltak be a 40. születésnapjáról – jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

Sem a központi észak-koreai sajtóorgánumok, sem az állami televízió, sem a KCNA helyi hírügynökség nem számolt be Kim születésnapjáról.

A kommunista diktatúra mind ez idáig azt sem közölte hivatalosan, hogy Kim pontosan melyik évben, 1982-ben, 1983-ban vagy 1984-ben született.

Korábban az észak-koreai állam sajtó csak arról tudósított, hogy Kim meglátogatott egy újonnan épült csirkefarmot, ahová lánya, Kim Dzsue is elkísérte. Az észak-koreai vezető látogatása során a baromfitenyésztés fellendítését szorgalmazta, hogy ezzel “lényegi változást” érhessenek el az emberek életszínvonalában – közölte a Yonhap.

A dél-koreai országegyesítési minisztérium kijelentette, hogy folyamatosan figyeli az északi média tevékenységét.

Észak-Koreának nem szokása kiemelni vagy megemlíteni Kim Dzsongun születésnapját. Bár sok feltételezés fogalmazható meg, hogy ezt milyen szándék vezérli, de nem fogunk elhamarkodott következtetéseket levonni

– mondta a minisztérium szóvivője sajtótájékoztatóján.

Észak-Koreában nemzeti ünnepnek nyilvánították Kim néhai nagyapja, Kim Ir Szen és néhai édesapja, Kim Dzsong Il születésnapját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik