Nagyvilág

Ügyvédje szerint Breivik öngyilkos akar lenni

Ole Berg-Rusten / NTB / AFP
Ole Berg-Rusten / NTB / AFP

Anders Behring Breivik hétfőn bíróság előtt fogja kérni, hogy ne szigeteljék el a többi rabtól a börtönben, mert az intézkedés szerinte sérti az emberi jogait, írja a Reuters.

A 44 éves tömeggyilkos, aki 2011-ben 77 emberrel végzett, beperli a norvég államot annak érdekében, hogy újra levelezhessen a külvilággal.

Breivik ügyvédje az oslói kerületi bírósághoz benyújtott indítványában azt írta, a több mint egy évtizednyi elszigeteltség súlyos hatással volt Breivik mentális állapotára.

Öngyilkos akar lenni. A depressziója ellen a Prozac nevű gyógyszert szedi, így vészeli át a börtönben töltött napokat

– írta.

Breiviket az Oslótól 70 kilométerre észak-nyugatra lévő Ringerike börtönében tartják fogva magánzárkában. A számára kialakított területen edzőterem, konyha, tévészoba és egy privát fürdőszoba is van. Három törpepapagájt is nevel.

Az ügyészség szerint Breiviket továbbra is elkülönítve kell fogva tartani, mert jelentős biztonsági kockázatokat rejt. Szerintük az elszigeteltség relatív, mert az őrökkel, az egészségügyi szakemberekkel és egészen mostanáig egy önkéntessel volt kapcsolata, utóbbit viszont már nem akarja látni. Emellett hetente egy órában találkozhat két másik rabbal.

Breivik 21 éves börtönt kapott, ez a leghosszabb kiszabható büntetés Norvégiában, ugyanakkor meghosszabbítható, ha továbbra is veszélyt jelent a társadalomra.

Breivik beadványairól néhány héten belül születhet döntés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik