A következő élő közvetítés része Az izraeli hadsereg szerint teljes erőbedobással folynak a harcok Gázában

Franciaország és Jordánia légi úton juttatott el segélyeket Gázába

Ali Jadallah / ANADOLU / AFP
Ali Jadallah / ANADOLU / AFP

A francia és jordániai légierő hét tonna humanitárius és a Hán-Júniszban kialakított tábori kórháznak szánt orvosi segélyt juttatott el légi úton a Gázai övezetbe, közölte pénteken a francia államfő hivatala.

Jordánia ugyan már korábban is hajtott végre hasonló műveletet a Gázai övezetben, de Franciaország számára ez volt az első alkalom. Párizs eddig nagyjából ezer tonna segélyt szállított a palesztinok lakta partmenti övezetbe szárazföldi úton.

Az Elysée palota egyik tisztségviselője szerint a csütörtök esti műveletben egy francia és egy jordániai repülőgép vett részt.

Franciaország és Jordánia nehéz körülmények között légi úton szállított segélyt a lakosságnak és azoknak, akik segítenek nekik

– mondta az illetékes, aki nem tárta fel, hogy pontosan mit dobtak le, illetve, hogy Izrael engedélyezte-e az akciót. Izrael ugyanakkor legutóbb novemberben jóváhagyta Jordánia számára, hogy segélyeket szállítson le légi úton a Gázai övezetbe.

Emmanuel Macron francia elnök az X közösségi oldalon továbbra is válságosnak nevezte a humanitárius helyzetet a Gázai övezetben.

Az izraeli hadseregnek a palesztin megszállt területeken a civil közigazgatást szolgáló egysége (COGAT) pénteken viszont arról számolt be, hogy a humanitárius helyzet stabilizálódik a palesztin térségben. A COGAT egyben tagadta különböző gázai övezeti források és az egyiptomi Vöröskereszt azon állítását, hogy akadályozná víztisztító berendezések, orvosi ellátmány és sátorrudak szállítmányait.

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik