Nagyvilág

Legalább 73-an meghaltak egy temetői robbantásban Iránban

ATTA KENARE / AFP
ATTA KENARE / AFP

Hivatalos információk szerint legalább 73-an meghaltak, és mintegy 170-en megsérültek, miután két robbanás történt egy temető közelében, az iráni Kermán városában – közölte az iráni állami média. A temetőben Kászim Szulejmáni iráni tábornokra emlékeztek, akit napra pontosan négy éve ölt meg az amerikai hadsereg az iraki Bagdadban. A tábornok halálának évfordulóján több százan gyűltek össze. A korábbi hírek húsz halottról szóltak.

A Guardian azt írja, hogy egyesek két, míg mások négy különböző robbanásról beszéltek, míg hivatalos források szerint távolról élesített bombák robbantak, ezért terrorcselekménynek minősítették az incidenst. Az első hírekben még az szerepelt, hogy gázpalackok lehettek a felelősek a robbanásokért.

Szulejmánit, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének vezetőjét 2020-ban Donald Trump amerikai elnök utasítására célzottan likvidálták. Szulejmáni volt a Forradalmi Gárda legfontosabb és legismertebb parancsnoka mind belföldön, mind a nemzetközi porondon, és nagyon közel állt Ali Hamenei ajatollahhoz, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetőjéhez.

(al Dzsazíra / Reuters)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik