Nagyvilág

Aggasztónak találják a szakértők, hogy nitrogéngázzal végeznének ki egy elítéltet az USA-ban

Alabama Department of Corrections / AFP
Kenneth Smith halálraítélt fotója 2022-ből.
Alabama Department of Corrections / AFP
Kenneth Smith halálraítélt fotója 2022-ből.
ENSZ-szakértők szerint aggodalomra ad okot az Egyesült Államokban nitrogéngázzal tervezett kivégzés, mert rendkívüli szenvedést okozhat az elítéltnek, így embertelen bánásmódnak és kínzásnak minősülhet.

A bérgyilkosságért elítélt Kenneth Smith-t január 25-én tervezik kivégezni Alabama államban az eljárással, amelyben egy maszkon át adagolt nitrogénnel végzetes oxigénhiányt idéznek elő a szervezetben. Az ENSZ jelentéstevői arra kérték az amerikai igazságszolgáltatást, hogy ne hajtsák végre az ítéletet, mivel az eddig még ki nem próbált eljárás fájdalmas és megalázó halált okozhat – számolt be a Távirati Iroda.

Smith ügyvédei szerint a nitrogéngázzal történő kivégzés sértheti az amerikai alkotmány kegyetlen büntetéseket tiltó passzusát, de a jogi képviselők már azt is alkotmánysértőnek tartják, hogy másodszorra is megpróbálják kivégezni védencüket az első sikertelen kísérlet után. A jelenleg 58 éves Kenneth Smith-t, aki még 1988-ban ölt meg egy embert, tavaly novemberben már megpróbálták méreginjekcióval kivégezni, de akkor nem sikerült a vénájába helyezni a méreg szervezetbe juttatására szolgáló vezetéket.

Az Egyesült Államokban a legtöbb kivégzést méreginjekcióval hajtják végre, de egyes államoknak problémát jelent a kivégzésekhez használt barbiturátok beszerzése egy európai uniós szabályozás miatt, amely tiltja a kivégzéshez használható szerek eladását börtönök számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik