Nagyvilág

Megkéselték az ellenzék vezetőjét Dél-Koreában

YONHAP / AFP
YONHAP / AFP

Megkéselték a dél-koreai ellenzék vezetőjét kedden reggel egy sajtótájékoztatón Puszanban – számolt be a BBC. Lí Cemjang támadóját a helyszínen őrizetbe vették. A politikust a nyaka bal oldalán szúrták meg, a rendőrség szerint a sérülése nem életveszélyes.

A beszámoló szerint a támadó – akit ötven-hatvan év körüli férfiként írtak le – odalépett az ellenzéki politikai vezetőhöz azzal az ürüggyel, hogy autogramot kérjen tőle, majd váratlanul megszúrta őt. A közösségi médiában terjedő videókon látható, hogy a politikus először a tömegbe, majd a földre zuhan, miközben többen a támadót próbálják megállítani. Az incidens után készült fényképeken a politikus csukott szemmel a földön hever, valaki pedig egy zsebkendőt szorít a nyakához.

A Koreai Demokrata Párt szóvivője közölte, hogy a politikus „nyaki vénasérülést” szenvedett, és műtétre lesz szüksége.

Az ötvenkilenc éves ellenzéki vezető várakozások szerint elindul az áprilisban esedékes általános választásokon. Lí Cemjang a 2022-es elnökválasztáson – mindössze 0,73 százalékos szavazatkülönbséggel – veszített a jelenlegi elnökkel szemben. Dél-Korea történetében ez volt a legszorosabb elnökválasztási eredmény.

A politikus ellen azóta azonban korrupció és hűtlen kezelés gyanúja miatt vádat emeltek. Az ügyészség szerint még korábban, polgármesterként megengedte, hogy magánfejlesztők jogtalanul profitáljanak egy ingatlanprojektből. Lí tagadta a vádakat, és az ügyet politikai indíttatásúnak nevezte.

Az ügyészség számos más korrupciós üggyel összefüggésben is nyomoz ellene, a bíróság azonban szeptemberben elutasította az ügyészség indítványát, hogy a politikust előzetes letartóztatásba helyezzék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik