Nagyvilág

Erős földrengés volt Japánban, legalább 48-an meghaltak

Frissítünk!

A BBC szerint kedd reggelre már 48 halálos áldozata van a japán földrengésnek.

Szökőárriadót adtak ki Japánban, miután nagy erejű, a Richter-skála szerinti 7,6-os földrengés rázta meg az ország központi régiójának nyugati részét.

Az első rengést több utórengés követte: összesen huszonegy, négyesnél nagyobb erősségű földmozgást észleltek.

Yusuke Fukuhara / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

A BBC azt írja, hogy az Isikava prefektúrában található Noto városát ötméteres hullámok érhetik el, ezért a lakókat arra szólították fel, hogy menjenek magasabban fekvő területekre.

A meteorológiai hivatal földrengésriadót adott ki a földrengés sújtotta prefektúrákra, miután a következő héten, de leginkább a következő két-három napban újabb 7-es erősségű földmozgások várhatók.

A jelentések szerint Isikava prefektúrában több ház összedőlt a földrengés miatt. A tűzoltósághoz 30 bejelentés érkezett összeomlott épületekről.

Az MTI azt írja, az áramszolgálató szerint nincsenek rendellenességek a földrengés térségben működő atomerőműveknél.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma szökőárriadót adott ki a japán földrengések miatt a csendes-óceáni Szahalin sziget nyugati partvidékére valamint több távolkeleti városra, így Vlagyivosztokra. Az érintett területről folyik a lakosság kimenekítése. Dél-Korea Kangvon tartomány keleti partjainak egyes szakaszaira adott ki cunamiriadót.

A dél-koreai meteorológiai hivatal közölte, hogy egyméteres hullámok érték el Dél-Korea keleti partvidékét a japáni földrengés következtében. Kangvon tartomány hatóságai figyelmeztették a lakókat, hogy vonuljanak át magasabban fekvő területekre – közölte a belbiztonsági minisztérium. Az orosz Távolkelet több városában, így Vlagyivosztokban is cunamiriadót rendeltek el, de egyelőre nem kezdték meg az evakuálást.

Közép-európai idő szerint kora délután a jelentős szökőárriadó riasztást cunamifigyelmeztetésre mérsékelték Isikava prefektúrában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik