Nagyvilág

Ma már nem a szexről, hanem celebek traumáiról készít műsort a legsikeresebb női podcaster

Rodin Eckenroth / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP
Rodin Eckenroth / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP
Eredetileg a pasizára, a szexre és saját személyes történeteire összpontosított, ma már a női egyenjogúságot, a terápia fontosságát és a mentális egészséget tartja legfőbb témáinak Alexandra Cooper, aki három év alatt a leghallgatottabb női podcaster lett.

Amerikában van egy kifejezés: locker-room talk, vagyis férfi öltözői beszélgetés, amelynek témája többnyire a nők lealacsonyítása, tele szexista megjegyzésekkel és férfidominanciával. Ez a kultúra nemcsak az öltözőkre korlátozódik, hanem jellemző a politikára, behatol az oktatási intézményekbe, szórakozóhelyekre is.

2018-ban jött egy huszonéves pennsylvaniai lány, és csavart egyet ezen a kultúrán. Olyan podcastot indított, amelyet a férfi öltözői kultúra női változatának tartanak. Alexandra Cooper ugyanis a Call her daddy (Hívd csak apucinak) podcastját eredetileg szex- és randitanácsadásra találta ki, és saját történeteit, jó és rossz tapasztalatait osztotta meg kezdetben barátnőjével, aztán szólóban.

Tisztelet és kedvesség

A Call her daddy három év alatt az egyik leghallgatottabb podcast, Alex Cooper pedig a legjobban kereső női podcaster lett. A Spotify 2021-ben nem kevesebb, mint 60 millió dollárért kötött szerződést a 29 éves Cooperrel. Végre egy nő olyan szerződést kapott, mint amilyet a férfiak szoktak – kommentálta az egész podcastvilágot felforgató hírt a legjobban kereső és leghallgatottabb női podcaster.

Cooper a zavarba ejtő őszinteség köré épített több millió dolláros márkát. A Call her daddy korai éveiben szabadon csevegett mindenről, ami a szex és a randizás témáját érintette. Az egyik leghallgatottabb részben a kedvenc speciális orális szex technikáját részletezte, de van olyan epizód, amelyben azt feszegetik barátnőjével, hogyan maradjunk barátok az exünkkel, mit és hogyan írjunk cseten, ha be akarunk fűzni egy srácot, vagy éppen mi a nagyon nem szexi üzenet, amit a pasik szoktak írogatni.

Manapság az őszinteséget arra használja fel, hogy olyan mély dolgokat húzzon ki hírességekből, amelyekért a bulvárlapok ölni tudnának. Bár itthon kevésbé keltett nagy feltűnést, az amerikai bulvármédiában óriási szenzáció volt, amikor Cooper rávette Hailey Biebert, hogy először beszéljen Selena Gomezzel való kapcsolatáról. Cooper volt az, aki rávette Zayn Malikot is, hogy elmondja, pontosan miért hagyta ott a One Directiont, és Gwyneth Paltrowt is szóra bírta, hogy értékelje Ben Afflecket és Brad Pittet, mennyire jók az ágyban. Az egyik leghallgatottabb interjúját a libanoni származású amerikai pornószínésznővel és modellel, Mia Khalifával készítette:

Noha felszínesnek és szenzációhajhászásnak tűnhetnek a Call her daddy részei, a beszélgetések valójában nagyon mélyek. Cooper az interjúkat intenzív terápiás foglalkozásokként kezeli, és arra készteti a hírességeket, hogy felfedjék sebezhető oldalukat is, mindezt élő adásban. Cooper titka az, hogy az interjúalany minél kényelmesebben érezze magát az interjúhelyzetben, és ehhez megfelelő környezetet alakít ki kérdezettjei számára: többnyire melegítőben beszélget velük, egy kanapén ülve. Bevallása szerint bárkivel és bármivel tudna így beszélgetni, „akár egy makkal is”.

Kérdezési módszeréről és stílusáról azt mondja, hogy beszélgetései a kedvességen és a tiszteleten alapulnak. Beszélt arról is, hogy amikor ő az interjúalany, gyakran érzi azt, hogy a kérdező nem figyel rá, és a saját álláspontja és előfeltevései irányába viszi a beszélgetést. Cooper másra helyezi a hangsúlyt. „Fontos számomra, hogy a vendégeim úgy érezzék, tisztelem és meghallgatom őket, főképp azért, mert nagyon kényes témákat feszegetünk. Fontos, hogy érezzék, őszintén meg akarom érteni őket, és kapcsolatot akarok építeni velük.”

Úgy bánik az interjúalanyaival, mintha a nappalijában ülnének és egy baráti csevejben vennének részt.

Bár az általam megkérdezett emberek közül sokan hírességek, a valóságukról, a valós átélt élményeikről és érzelmi traumáikról beszélnek, ezért a türelem és a meghallgatás a legfontosabb

– vallja Alex.

Számára fontosabb, hogy egy beszélgetés természetes, gördülékeny, erőlködésmentes legyen, mint hogy egy merev interjústílusra szorítkozzon. A flow sokkal fontosabb, mint egy olyan struktúra követése, amely a fejemben volt, mielőtt leültem volna az interjúra – mondja.

Három év alatt Alex Cooper a Call her daddyt a Spotify második leghallgatottabb podcastjévé tette. Annyira jól megy neki, hogy októberben indított egy újabb csatornát, az Unwellt, amely popkulturális és életmód tartalmakkal célozza meg a Z generációt. „Nem hiszem, hogy sokan vannak, akik képesek voltak fogni egy márkát, átalakítani valami lényegében teljesen mássá, és nem csak sikeresek maradni, hanem még nagyobbra nőni” – mondja Alex.

Taylor Hill / FilmMagic / Getty Images Alexandra Cooper a Time100 Next eseményen New Yorkban 2023. október 24-én.

Focistából podcaster

Interjúi kezdéseként gyakran faggatja vendégeit egy alapvető gyermekkori emlékről, amely eszükbe jut. Az övé az, amikor a szülei kiabálják, hogy menjen be, miközben a szomszéd gyerekekkel játszik abban a zsákutcában, ahol felnőtt, Philadelphia egyik külvárosában. Édesanyja iskolai terapeutaként dolgozott, édesapja pedig az NHL közvetítések producere volt, ami Cooper szerint segített felkelteni az érdeklődését a sport és a média iránt.

Noha jégkorongon nevelkedett, a fociban volt tehetséges, és tinédzserként a New Jersey-i Pennington School első számú csapatában játszott. Ugyanakkor rajongott a filmezésért is. Annyira jól ment neki a foci, hogy ösztöndíjjal felvették a Bostoni Egyetemre, amit valójában azért választott, mert szimpatikus volt számára az intézmény filmes képzése. Végzős volt, amikor váratlanul otthagyta a focicsapatot egy traumatikus élmény miatt, amiről azonban egyelőre nem hajlandó beszélni. Valaki hatalmat gyakorolt felette – ennyit árul az ügyről, és azt, hogy akkor beszél majd róla, ha teljesen felgyógyul belőle.

A Bostoni Egyetemen kezdte hordani Daddy (Apuci) feliratú pulóverét, azért, hogy kellemetlen helyzetbe hozza a srácokat. Sikerült, és ez az élmény indította el a Call her daddy podcastot, amelynek kezdeti koncepciója az volt, hogy kibillentse a nők és férfiak közötti erőviszonyokat, például azzal, hogy privát témákról beszéljenek. Akkoriban Alex a szobatársával, Sofia Franklynnel ült mikrofon elé, hogy szexről, pasizásról dumáljanak.

Kedvenc témáik közé tartoztak a szextörténetek és olyan témákhoz fűztek megjegyzéseket, mint például, hogyan lehet megúszni egy viszonyt. Terítékre kerültek rosszul és jól sikerült randik, a szexting, előjáték, szexpozíciók, tippek, hogyan dolgozzunk fel egy szakítást, vagy éppen hogyan derítsük ki, hogy a partnerünk félrelépett-e, vagy sem. A hallgatók imádták, amiért két barátnő őszintén beszélt olyan témákról, amelyeket az emberek általában intim körülmények között osztanak meg – és amelyeket eddig főképp férfiaktól hallottak. Az öltözői beszélgetések – csak éppen női öltözői beszélgetések – hangulatát idéző, 2018-ban indított podcast bejött a hallgatóknak: egy hónappal az első epizód után a podcastet megvette a Barstool Sports, és két hónap alatt 12 ezerről két millióra ugrott a Call her daddy letöltése. És bár azóta a pod koncepciója jelentős változásokon ment át, és Alex Cooper már csak egyedül vezeti a műsort, a női öltözői beszélgetések népszerűsége jottányit sem csökkentek.

Cooper még mindig beszél a szexről, de ma már sokkal inkább a mentális egészségre és a nők szerepvállalásására fókuszál. És persze a celebekre: igazi robbanást az hozott számára, amikor A-listás hírességek ültek le vele olyan témákról beszélgetni, amelyekről addig sohasem.

Az Alex Cooper sikerét megfejteni próbálók szerint a fiatal lány azért is tud epizódonként hárommillió hallgatót vonzani, mert amikor 2018-ban elkezdett podcastolni, még nem volt ennyi műsor, és könnyebben ki tudott tűnni egyedi stílusával, aminek köszönhetően hűséges, főképp fiatal lányokból álló hallgatóira bázist épített. Ráadásul a metoo után Alex Cooper olyan feministának számított, aki a szexualitáson keresztül úgy beszélt a nőiességről, hogy közben a mindennapi hímsovinizmusról is lerántotta a leplet.

Boncmester, fodrász, író, tévés

Nemcsak Alex Cooper megy nagyot a két legnagyobb podcast streaming szolgáltatónál, a Spotifyon és az Apple-ön. A leghallgatottabb podok egy részét nők vezetik, és érdekes módon többségük megtörtént bűncselekményekről szólnak. A tematika legnépszerűbb podcastja a Crime junkie, amelyet Ashley Flowers író vezet 2007 óta. Hasonló tematikájú a My favourite murder is, amelyet két televíziós műsorvezető, Karen Kilgariff és Georgia Hardstark indított el. A címéből is sejthető, hogy a Morbid podcast is megtörtént bűncselekményekkel foglalkozik, a műsorvezetői pedig Alaina Urquhart boncmester és Ash Kelley fodrász.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik