Nagyvilág

50. karácsonyát töltötte rács mögött a brit pedofilgyilkos

Hans Neleman / Getty Images
Hans Neleman / Getty Images

50. karácsonyát töltötte rács mögött egy brit sorozatgyilkos – írja a Daily Mail. A 70 éves Robert Mawdsley 45 éve él magányosan cellájában, nincs még egy elítélt a világon, aki ilyen hosszú időt töltött volna el magánzárkában.

Mawdsley korábban Hannibál, a kannibál néven vált ismertté, miután az a hamis információ kezdett el terjedni róla, hogy megette egyik áldozata agyát. A férfi mindössze 21 éves volt, amikor 1974-ben lecsukták a 30 éves John Farrell meggyilkolásáért.

A börtönben további három embert ölt meg, ezért négy év után magánzárkába helyezték át.

Jelenlegi, mindössze 5,4-szer 4,5 méteres celláját kifejezetten neki építették 1983-ban.

Mawdsley-t tárgyalásra alkalmatlannak nyilvánították Farrell megölése után, aki állítólag gyermekek elleni szexuális bűncselekményeket követett el. 1977-ben egy berkshire-i kórházba került, ahol túszul ejtette egyik rabtársát, majd egy műanyag kanállal halálra szúrta. Akkoriban terjedt el a pletyka, mely szerint Mawdsley megette az áldozat agyának egy részét, miután annak fülében egy kanalat találtak.

Mawdsley-t az újabb gyilkosság után a West Yorkshire-i Wakefield börtönbe küldték át, ahol újabb két rabot ölt meg.  A férfi unokaöccse, Gavin Mawdsley egy korábbi dokumentumfilmben azt mondta, nagybátyja halk szavú, olvasott, és örül, hogy el van zárva a világ többi részéről. Gavin szerint nagybátyja azt ígérte, hogy annyi pedofilt fog megölni, amennyit csak tud.

Bár Mawdsley korábban maga is azt állította, hogy boldog a magánzárkában, máskor viszont éppen panaszkodott a körülmények miatt. Többször is kérte, hogy másokkal is időzhessen, de rendre elutasították. 2021-ben például a karácsonyt szerette volna másokkal tölteni.

Mawdsley jobb bánásmódért kampányolva fogva tartásának első napjaiban több újságnak is írt, 2000-ben pedig azzal fordult a bírósághoz, hogy engedélyezzék halálát. „Milyen célt szolgál az, hogy napi 23 órán át bezárva tartanak? Miért vesződnek egyáltalán azzal, hogy etetnek és napi egy óra testmozgást biztosítanak számomra? Kinek jelentek valójában kockázatot?” – írta egy levelében. Mawdsley korábban azt is kérvényezte, hogy tarthasson papagájt, és ígéretet tett rá, hogy nem eszi meg az állatot.

Mawdsley vélhetően Nagy-Britannia leghosszabb ideig börtönben ülő rabja egy másik gyilkos, Ian Brady után, aki 51 évet ült. Ő 2017-ben halt meg. A tavaly elhunyt amerikai Albert Woodfox tartotta a magánzárkában töltött évek világrekordját 43 évvel, mielőtt 2016-ban szabadult.

Az Egyesült Királyságban jogi értelemben nem létezik magánzárka, egyes rabokat viszont a gyakorlatban elkülöníthetnek, amennyiben veszélyt jelentenek a többiekre. Számukra minden nap szabad levegőn töltött időt, látogatásokat, telefonhívásokat, valamint jogi tanácsadáshoz és orvosi ellátáshoz való hozzáférést biztosítanak, éppen úgy, mint a többi rabnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik