Nagyvilág

Így értékelte Kim Dzsongun a 2023-as évet országa szempontjából

„A nagy fordulópont éve volt 2023, amely fontos az ország fejlődése, a hatalom megerősítése és demonstrálása szempontjából” – jelentette ki Kim Dzsongun észak-koreai diktátor a Koreai Munkapárt Központi Bizottságának évzáró plenáris ülésén.

A politikus épp egy évvel ezelőtt jelentette be Észak-Korea nukleáris arzenáljának exponenciális növelését, most pedig a KCNA állami hírügynökség besázmolója szerint arról beszélt, érkezetett, hogy Phenjan számára az évet az ország első kémműholdjának felbocsátása, az eddigi legerősebb interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM), a Hvaszong-18 kísérleti felbocsátása, valamint atomhatalmi státusának alkotmányba foglalása jellemezte. Ide kapcsolódik, hogy az észak-koreai vezető a múlt héten beszélt arról, hogy országa nem habozna atomfegyvereket bevetni, ha provokálnák nukleáris fegyverekkel.

A plénum számos kérdést tárgyalt a folyó évi költségvetési terv végrehajtásának eredményeinek összegzésével, a jövő évi költségvetés tervezetével, valamint az év politikai és pártpolitikai eredményeinek összegzésével kapcsolatban. Az MTI által szemlézett beszámoló szerint a fórum méltatta a politika, a védelem és a diplomácia területén bekövetkezett változásokat és előrelépéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik