Nagyvilág

Dél-Amerikában törhet ki a következő háború?

Mariela Lopez / ANADOLU / AFP
Nicolas Maduro térképpel a kezében a venezuelai területi igényeket támogató tüntetésen Caracasban 2023. december 8-án.
Mariela Lopez / ANADOLU / AFP
Nicolas Maduro térképpel a kezében a venezuelai területi igényeket támogató tüntetésen Caracasban 2023. december 8-án.
A venezuelai kormány egy irányított népszavazás után határozott arról, hogy államot hoz létre a szomszédos Guyana területén. A területvita kétszáz éve tart, ám az elmúlt ötven évben úgy tűnhetett, a konfliktus nyugvópontra jutott. Nem függetlenül az ott talált fosszilis energiakincsektől, a háborús fenyegetés váratlanul megint napirendre került.

Népszavazáson kérdezték meg a választóktól Venezuelában: támogatnák-e egy állam létrehozását az Essequibo régióban? December 3-án a hivatalos adatok szerint a választásra jogosultak több mint fele, 10 millió ember járult az urnákhoz, és 95 százalékuk felelt igennel az öt – erősen irányított – kérdésre.

A probléma az, hogy az aranyban, gyémántokban, de főleg földgázban- és olajban gazdag terület nem Venezuela része. Az Essequibo folyótól nyugatra eső terület, amely korábban a holland, majd a brit gyarmatbirodalom része volt, ma Guyanához tartozik, az ország területének csaknem kétharmadát teszi ki. A térség alig 130 ezer embernek az otthona: a Nagy-Britannia méretű Guyanában a lakosság zöme az Atlanti-óceán partvidékén él.

Így egy állam létrehozása Essequibo – vagy ahogy Venezuelában hívják: Esequiba – egyoldalú annexiója nélkül aligha képzelhető el.

„Megtettük az első lépéseket történelmünk egy új szakasza felé, egy harcban azért, ami a miénk” – mondta a voksolás után Caracasban összegyűlt tömeg előtt Nicolas Maduro venezuelai diktátor, a demokrácia elsöprő sikerének nevezve az eredményeket. Az, hogy a kormány által ismertetett adatok mennyiben fedik a valóságot, erősen kérdéses.

Nemzetközi megfigyelők kígyózó tömegek helyett üresen kongó szavazóhelyiségekről számoltak be, ráadásul a kormány semmilyen részletes adatsort nem tett közzé a voksolásról. Szemben a választási hatósággal, amely közzétett, majd gyorsan törölt egy táblázatot ábrázoló képet. A táblázaton mind az öt kérdés mellett nagyjából kétmillió voksot tüntettek fel.

Mindez arra utalhat, hogy a szavazók helyett a szavazatok számát adták össze, így jöhetett ki a jól csengő 50 százalék, a PR-kudarccal felérő 10 százalékos eredmény helyett.

A kabinet a demokratikusnak mondott felhatalmazását maga elé tartva, már el is készítette a Guyana Esequiba tartomány létrehozásáról szóló törvényjavaslatot. Erről a nemzetgyűlés fog szavazni, ám a kimenetelen felesleges izgulni, hiszen a testületben négyötödös többségben vannak a Maduro-pártiak.

Az aranytól az olajig

A bő másfél Magyarország-méretű, 159 500 négyzetkilométeres területért vívott küzdelem kétszáz éve tart. Már a rövid életű, Simón Bolivár-féle Nagy-Kolumbia is jogot formált erre a vidékre, de miután a mai Kolumbia, Venezuela, Ecuador és Panama teljes területét magába foglaló szuperállam szétesett, a régióval határos Venezuela folytatta a területvitát. Caracas azt állítja, hogy amikor 1777-ben a spanyol királyság kiemelte az Új-Granadai alkirályság közigazgatásából a mai Venezuelát, és önálló főkapitánysággá tette, a gyarmat határait Essquibo folyónál jelölte ki. A venezuelai kormány a mai napig erre a döntésre alapozza a követelését.

A konfliktus onnan ered, hogy amikor a britek 1814-ben megvásárolták Hollandiától Essequibo, Demerara, és Berbice kolóniákat, nem volt világos, hol húzódnak a gyéren lakott, esőerdővel borított terület nyugati határai. 1835 és 1839 között egy német felfedező, természettudós – a brit korona megbízásából – a régi holland térképek alapján kijelölte a legnyugatabbi gyarmat, Essequibo határait. Így született meg a határrajzoló után elnevezett Schomburgk-vonal, amelyet az 1830 óta független venezuelai állam a kezdetektől a szuverenitása megsértésének tart.

Roberto CISNEROS / AFP A guyanai Arau falu 2023. december 10-én.

Ugyanis a határvonal jóval túlmutatott a brit kolónia területén: az eredeti változat a mélyen a venezuelai területen fekvő Orinoco folyó torkolatát is magába foglalta. A felek megállapodtak abban, hogy nem bolygatják a kérdést, és egyikük sem szállja meg Essequibót, de ez az állapot nem bizonyult tartósnak. Miután a régióban aranyat találtak, mindkét fél katonai állások telepítésébe kezdett, mígnem a britek kijelentették, hogy mégis a sokat vitatott Schomburgk-vonalat tekintik a gyarmatuk határának.

Venezuela a Monroe-elvre („Amerika az amerikaiaké”) hivatkozva Washington felé fordult, hogy a segítségével gátat szabjon a brit gyarmati terjeszkedésnek. Azonban a briteknek az évekig tartó tanácskozás során sikerült maguk mellé állítani az amerikaiakat. 1899-ben a döntéshozó nemzetközi választott bíróság (melynek öttagú testületét mindkét fél jóváhagyta, de a venezuelai érdekeket nem saját maguk, hanem az amerikaiak képviselték) egy rendkívül ellentmondásos eljárás végén a terület 90 százalékát – rajta az összes aranybányával – Brit Guyanának ítélte oda. A megalázó döntés után Venezuela jogellenes befolyásolási kísérletre panaszkodott.

Fél évszázaddal később a választott bíróság amerikai küldöttségének egyik tagja (aki a tárgyalások során Venezuela érdekében járt el) hivatalos levélben erősítette meg, hogy a bíróság orosz elnöke nyomást gyakorolt a testületre, hogy Nagy-Britannia javára döntsenek. A 2023-as népszavazás egyik kérdése éppen az 1899-es határrendezés elutasításáról szólt. A háttéralkut felfedő választott bíróról elnevezett Mallet-Prevost memorandumra hivatkozva

Venezuela már az ENSZ ajtaján kopogtatott területi követelésével.

1966 februárjában a konfliktusban részt vevő felek, vagyis Venezuela, Brit Guyana és Nagy-Britannia aláírta a határvitát rendező megállapodást. A Genfi Szerződésben kimondták, hogy egyik fél sem lép fel a vitatott területen addig, amíg nem tudnak egy végleges, minden fél számára elfogadható határvonalat kijelölni. Mindössze pár hónappal később, 1966 májusában Guyana elnyerte függetlenségét az Egyesült Királyságtól, amivel a korábbi gyarmattartó egyszer és mindenkorra kivonult a képből. A másfél évszázados, rendezetlen területvita viszont fennmaradt.

A következő évtizedek az enyhülés jegyében teltek, részben azért, mert a nemzeti sérelmek elsimításán túl más oka nem volt Venezuelának nyomást helyezni fiatal szomszédjára. Sokáig a 800 ezres lélekszámú kis ország Haiti után a Karibi-térség második legszegényebb állama volt: az export nagy része cukor- és rizstermesztésből származott. Venezuela ezzel szemben a világ legnagyobb olajtartalékán ül, melynek előnyeit az 1973-as olajválság után igyekezett is kiaknázni.

A 2010-es években azonban fordult a széljárás. Miután Hugo Chávez kipaterolta Venezuelából a külföldi olaj- és gázvállalatokat, az amerikai Exxon megállapodást kötött Guyanával az essequibói területen lévő olajlelőhelyek feltárására. Az országban már az 1930-as években is kerestek olajat, ám a fúrások közel száz évig csak száraz kutakat eredményeztek. Az Exxon első nagy felfedezésére 2015-ig kellett várni, melyet aztán 45 további követett. Legutóbb az idén októberben találtak a Stabroek mezőben jelentős tengeri lelőhelyeket, amivel Guyana már 11 milliárd hordóra növelte készleteit. A felfedezés hamar felfelé ívelő pályára tette az országot:

Guyana 2019 óta a világ leggyorsabban növekvő gazdasága, amely a Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint az olajtermelésből és -exportból származó bevételeinek köszönhetően 2028-ra 100 százalékos növekedést érhet el

Ugyanakkor mindez nem változtat azon, hogy Venezuela gigászi nyersanyagtartalékokkal rendelkezik, olajból 304 milliárd hordóval – bár ezzel együtt is sikerült eljutnia arra a pontra, hogy benzinhiány üsse fel a fejét az országban.

Miért kell mégis a terület Madurónak?

Háborús eszkaláció mint politikai termék?

December eleje óta a venezuelai hadsereg már a határvidéken állomásozik, ahol hivatalosan „illegális bányászat elleni tevékenységet” folytat, de a csapatmozgásokat nem nehéz Guyana megfélemlítésére tett kísérletként értékelni. Válaszul Guyana készenlétbe helyezte a hadseregét, de Brazília is katonákat és harckocsikat vezényelt Boa Vista határvároshoz, hogy garantálják az országhatárok sérthetetlenségét (ugyanis az essequibói terepviszonyok miatt a venezuelai csapatoknak Brazílián keresztül kellene támadni).

A két ország közti erőviszonyok nem összemérhetők: miközben Guyana 3400 aktív katonával rendelkezik, addig a negyvenszer népesebb Venezuela 123 ezerrel. Ugyanakkor az elemzők megkérdőjelezik, hogy

Venezuela valóban törekszik-e a terület annektálására.

Pedro RANCES MATTEY / AFP A fegyveres erők tagjai sorban állnak egy szavazóhelyiségnél a szomszédos Guyana által ellenőrzött Essequibo régió feletti venezuelai népszavazás során 2023. december 3-án Caracasban.

A 2013-ban elhunyt Chávezt váltó Maduro célja belföldi támogatottságának növelése lehet a jövőre esedékes elnökválasztáson. Ugyanis az elnök megígérte, hogy a rezsimet sújtó legkeményebb amerikai szankciók feloldásáért cserébe 2024-ben fair és szabad választásokat tartanak az országban. A nacionalista érzelmek felkorbácsolása ezért jöhet kapóra Madurónak, főleg ha mellétesszük, hogy a területi követelés jóformán az egyetlen ügy, amelyben a chávisták és az ellenzék is egyetért.

Maduro népszerűségét van honnan feltornászni: egy évtizedes uralkodása alatt Venezuela gazdasága összeomlott (2016-ra 800 százalékos hiperinflációval küszködtek), a humanitárius és egészségügyi krízis, a gyógyszerhiány, a 2022-re 51 százalékra ugró munkanélküliség, az extrém mértékű elszegényedés (tavaly tízből kilenc ember élt szegénységben) és az elszabaduló bűnözés elől tömegek menekültek el.

Maduro elnöksége alatt a 28 milliós országot 7 millióan hagyták el.

Ráadásul a háborús eszkaláció bezárná az ajtót az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalások előtt, sőt arra sarkalhatná Joe Biden kormányát – amely vélhetően a háta közepére se kíván egy újabb fegyveres konfliktust –, hogy újból szigorítson az olajpiaci szankcióin.

Egy másik értelmezés szerint a referendum és az invázióval való fenyegetést azt a cél szolgálja, hogy Maduro szükségállapotot hirdessen és elhalassza a választást, amennyiben úgy érzi, veszélybe került a szocialisták huszonöt éve tartó uralma.

Az aggodalmakat növelte, hogy eltűnt egy guyanai helikopter a határvidéken. Egyelőre nem világos, hogy a kiújuló feszültségnek van-e bármi köze az ügyhöz – a guyanai hatóságok szerint valószínűbb, hogy a kedvezőtlen időjárás állhat a háttérben.

December közepén a két ország vezetője a Saint Vincent és Grenadine-szigeteken találkozott egymással, ahol megállapodtak abban, hogy

nem alkalmaznak erőszakot az Essequibo-kérdés rendezésekor.

A találkozó után kiadott nyilatkozatban a felek rögzítették, hogy semmilyen körülmények között nem fenyegetik a másikat erőszakkal, és folytatni fogják a párbeszédet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik