Nagyvilág

Megérkezett Indiába a 300 utassal három napig Franciaországban veszteglő gép

Punit PARANJPE / AFP
A Cshatrapati Sivádzsi nemzetközi repülőtér Mumbaiban.
Punit PARANJPE / AFP
A Cshatrapati Sivádzsi nemzetközi repülőtér Mumbaiban.
Eredetileg csak tankolni szállt volna le Európában a repülő, aminek több utasát is emberkereskedelem gyanúja miatt tartóztatták le a francia hatóságok.

Megérkezett Indiába az az eredetileg az Egyesült Arab Emírségekből Nicaraguába tartó utasszállító repülő, amit 300 indiai utassal a fedélzetén három napon át várakoztattak egy francia repülőtéren – ahova a gép eredetileg csak tankolni szállt le.

A BBC beszámolója szerint a román székhelyű Legend Airlines által üzemeltetett Airbus A340-es utasai közül 276-an tértek vissza Indiába, de a gép 25 utasa – köztük 2 kiskorú – Franciaországban maradt, ahol menedékjogot kértek maguknak.

A két feltételezett emberkereskedőt, akik miatt a gépet nem hagyták felszállni, pedig letartóztatták a nyomozásra való tekintettel.

A repülő helyi idő szerint kedden kora reggel szállt le Mumbaiban, de a brit közmédia szerint még nem minden utas hagyta el a repteret.

A gépet eredetileg csütörtökön akadályozták meg abban, hogy a Párizstól mintegy 130 kilométerre fekvő Châlons-Vatry repülőteret elhagyja, miután a hatóságok névtelen bejelentést kaptak arról, hogy néhány utas „emberkereskedelem áldozata” lehet – közölték párizsi ügyészek.

A fedélzeten tartózkodók többsége feltehetően az Egyesült Arab Emírségekben dolgozó indiai állampolgár volt. Az utasok egyharmada a jelentések szerint India gazdag nyugati államából, Gudzsarátból származik.

A francia hatóságok arra gyanakodtak, hogy az utasok között voltak olyanok, akik Nicaraguából az Egyesült Államokba vagy Kanadába akartak volna eljutni.

A BBC szerint az ügy részletei annyira homályosak, hogy azt sem lehet tudni, az Indiába visszarepített utasok közölt voltak-e olyanok, akik bűncselekményt követtek volna el. Ahogy az sem teljesen világos, hogy miért Indiába ment a repülő ahelyett, hogy folytatta volna az útját Közép-Amerikába.

A Flightradar online járatkövető szerint a Legend Airlines egy romániai charter légitársaság, amelynek flottája négy gépből áll.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik