Nagyvilág

455 berlini szavazókörben meg kell ismételni a 2021-es választást

Georg Hilgemann/dpa/AFP
Georg Hilgemann/dpa/AFP

A német alkotmánybíróság keddi döntése szerint részben meg kell ismételni a 2021-es berlini szövetségi választásokat – írja a Reuters. A bíróság szabálytalanságok miatt Berlin 2256 választási körzetéből 455-ben – vagyis egyötödében – rendelt el új választásokat. A parlament már korábban elrendelte a választás megismétlését 431 körzetben, de az ellenzéki konzervatívok sokkal szélesebb körű megismételt szavazást akartak, ezért panaszt nyújtottak be a bírósághoz.

Berlinben 2021. szeptember 26-án a szövetségi parlamenti választással együtt rendezték meg a tartományi és a kerületi választást,
és egy helyi népszavazást is tartottak. A voksolást a koronavírus-világjárvány lassítását szolgáló távolságtartási szabályoknak megfelelően kellett megtartani. Tovább bonyolította a helyzetet, hogy azon a napon rendezték a főváros világhírű éves nemzetközi utcai futóversenyét, a Berlin Marathont, amely miatt sokhelyütt megbénult a közlekedés.

Az ügyben végzett vizsgálatok szerint a választás előkészítése sem volt megfelelő, nem volt például megfelelő számú szavazólap és választási urna minden szavazókörben és nem volt elegendő személyzet a voksolás lebonyolításához. Az egyedi nehézségek és a rendszerszintű hiányosságok miatt tömegek kényszerültek több órás várakozásra, és sokan nem tudtak, vagy nem tudtak időben, az urnazárás hivatalos ideje előtt élni szavazójogukkal.

A Reuters cikke szerint az új választások némileg befolyásolhatják majd a parlament összetételét, de várhatóan nem lesznek hatással a kormánykoalíció többségére. A szélsőbaloldali Linke jövőjét viszonyt nagyban befolyásolhatja az új választás, mivel ha a voksoláson elveszíti a Berlinben megszerzett mandátumait, akkor a listán bejutott képviselői is kieshetnek a törvényhozásból. A megismételt választást 60 napon belül meg kell tartani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik