Nagyvilág

Ellenzéki tüntetők felgyújtottak egy száguldó vonatot, négy halott Bangladesben

Mamunur Rashid/NurPhoto) (Photo by NurPhoto / NurPhoto via AFP
Mamunur Rashid/NurPhoto) (Photo by NurPhoto / NurPhoto via AFP

Ellenzéki tüntetők gyújtottak fel egy közlekedő vonatot Bangladesben: a gyújtogatás miatt legalább négy ember meghalt – írja Reuters.

A dél-ázsiai országban január 7-én tartanak választásokat, de már jó ideje tüntetések zajlanak. Ennek során már több tucat buszt és egyéb járművet is felgyújtottak a tüntetők, egy erőszakba torkolló demonstráció pedig legalább nyolc ember halálát okozta október végén.

A kedden felgyújtott vonat épp a főváros, Dakka felé közlekedett, amikor az utasok a lángokat észrevették, nem sokkal a célállomás előtt – derült ki a rendőrség tájékoztatójából. Az nem világos, hogy a szerelvényen hány utas tartózkodott a tűzeset idején.

A tüntetések hátterében súlyos belpolitikai feszültségek húzódnak. A Bangladesi Nacionalista Párt, amelynek vezetői nagyrészt börtönben vagy külföldön vannak, az összességében már negyedik ciklusát töltő miniszterelnöknő lemondást követelik. Szerintük a választásokat egy semleges kormánynak kellene felügyelnie. Sejk Hászina miniszterelnöknő 2009 óta folyamatosan hatalmon van, de már korábban is volt egy ötéves ciklusa.

A kormány többször visszautasította, hogy átadja a hatalmat a választások előtt, a halálos áldozatokkal járó tüntetésekért pedig a Bangladesi Nacionalista Pártot tették felelőssé.

A bangladesi választási bizottság a korábbi gyakorlatoknak megfelelően úgy határozott, hogy az erőszak megfékezése érdekében december 29-től beveti a hadsereget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik