Nagyvilág

Ujhelyi: Hogy mi van, kedves Viktor? Hát, hogy tudtok ilyen gerinctelenül hazudni?

MTI / Kovács Attila
MTI / Kovács Attila

Végre az Orbán-rezsim teljesítette az Európai Unió által feléjük támasztott feltételek egy részét, és emiatt valóban érkeznek már bizonyos pénzek. Fontos (rész)eredmény, hogy a magyar bíróságok egyelőre fellélegezhetnek a NER nyomása alól a Fidesz-kormánytól kieszközölt kényszerű módosítások miatt, közös hazánk pedig végre hozzájuthat a nekünk jogosan járó pénzek egy részéhez, az igazságügyi reform elfogadása miatt konkrétan 10,2 milliárd euróhoz

– írja vasárnapi posztjában Ujhelyi István.

A korábbi MSZP-s európai parlamenti képviselő szerint a lényeg mégis az, hogy bár összességében nagyságrendileg „még további 10,4 milliárd euró vár feloldásra – vagyis az Orbán-kormány megfelelő teljesítésére –, az Európai Bizottság eheti döntésének értelmében az eddig zárolt pénzekből 10,2 milliárd euró támogatáshoz mostantól hozzáférünk. Végre! Ezt mindenképpen pozitív eredményként kell értékelni, mégpedig azzal együtt, hogy a Fidesz egyelőre kénytelen volt visszavonulót fújni a bírósági rendszer befolyásolására készült tervéből. A NER által leuralt Magyarország ettől még nem lett egy csapásra jogállam, de legalább valami visszaépült belőle.”

Ujhelyi szerint Orbánéknak ezután két azonnali kötelességük adódik:

  • egyfelől minden más, az EU által támasztott követelést azonnal teljesíteniük kell a többi forrás feloldása érdekében,
  • másfelől a most felszabadított pénzből azonnali hatállyal rendezniük kell a régóta ígérgetett és elmaradása miatt „Brüsszelt” hibáztató pedagógusbér-emelést.

Ujhelyi arra figyelmeztet, hogy a most felszabadított pénzösszeg az a forrásköteg, amellyel kapcsolatban a magyar kormány többek között a tanári hivatás vonzóbbá tételét, vagyis a bérek rendezését vállalta.

Rendkívül pofátlan és durva kijelentést tett a Fidesz miniszterelnöke a minap, amikor az állami tévében úgy fogalmazott: majd, ha a pénz a »széfben van«, akkor eldönti a magyar parlament, hogy ebből mennyi menjen pedagógusbér-emelésre. Hogy mi van, kedves Viktor? Hogy mit akar eldönteni a Te „133 bátor embered”? Eddig azt állítottátok, hogy már másnap radikálisan megemelnétek a tanárok fizetését, csak hát az a csúnya Brüsszel, meg a világösszeesküvő, szőröstalpú, patás ellenzékiek ezt folyton megakadályozzák. Hát, hogy tudtok ilyen gerinctelenül hazudni? Elég a durva hazugságokból, fizessetek!

– fogalmaz indulatosan az EP-képviselő, aki szerint Orbán és kormánya megfeledkezik arról, hogy a vonatkozó operatív terv első verziójában még csak nem is szerepelt a tanárok béremelésére vonatkozó vállalás, azt konkrétan a szakmai szervezetek és az ellenzéki politikai erők lobbijának köszönhetően íratták bele a magyar kormánnyal.

Ujhelyi úgy látja, a pedagógusok teljes és tartós fizetésemelés nagyjából 6000–7000 milliárd forintba kerül, ebből az uniós támogatás közel 800 milliárd, „vagyis hiába mutogat a szuverenitását féltő narancshatalom az unióra ebben az ügyben, valójában hosszú távon eleve neki kell állnia a költségeket. (…) A narancskormány jövő héten ülésezik, és ekkorra ígért döntést az ügyben. Ha nem azzal jönnek majd ki az ajtón, hogy feloldották a kapcsolódó uniós pénzeket, (…) hanem valamilyen mismásolással és további időhúzással, akkor nemcsak az derül ki ismét, hogy eddig is csak hazudtak az ügyben, hanem az is, hogy milyen végtelenül aljasok és tisztességtelenek.”

Elég volt a hazug dumából, fiúk! Adjátok meg a tanároknak, ami régóta jár nekik! Ha nem teszitek, hanem újból megalázzátok a magyar nemzet jövője szempontjából kiemelten fontos pedagógusokat, akkor megérdemlitek, hogy sztrájkok, megmozdulások, szülői szolidaritási akciók szerveződjenek ellenetek, ami végre kikényszeríti mindezt. A korábbi nagy demonstrációkat szervező fiatalok, az Egységes Diákfront épp ma tartja kongresszusát, ne gondoljátok, hogy a NER-könnygáz elhomályosította az éleslátásukat!

– írja posztjában Ujhelyi István.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik