Nagyvilág

Bejelentette a választási győzelmét a kormányzó Szerb Haladó Párt

Samir Jordamovic / ANADOLU / AFP
Samir Jordamovic / ANADOLU / AFP

A szavazatok felének megszámlálása után a kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) a szavazatok 47,1 százalékát szerezte meg, és ezzel magabiztosan megnyerte a szerbiai előrehozott parlamenti választásokat – jelentette be Ana Brnabić szerb miniszterelnök az újságírók előtt.

Amennyiben nem változik a szavazatarány, úgy

Aleksandar Vucic szerb elnök pártja a 250 tagú parlamentben 130 mandátumot szerezhet.Az előzetes adatok szerint az ellenzéki összefogás, a Szerbia az Erőszak Ellen nevű többpárti koalíció a voksok 23 százalékát szerezte meg. Rajtuk kívül a szkupstinába, vagyis a szerb parlamentbe jut még a Szerb Szocialista Párt (6,8 százalék), a szélsőjobboldali NADA választási koalíció (4,8 százalék) és a Branimir Nestorović tüdőgyógyász vezette Mi—Glas iz naroda (4,8 százalék). A Vajdasági Magyarok Szövetsége (VMSZ) 1,8 százalékot szerzett, ám a nemzeti kisebbségek pártjainak parlamentbe jutása nem a háromszázalékos küszöb elérésétől függ, így a vajdasági magyar párt ott lesz a törvényhozásban.

A valamivel több mint 6,5 millió szavazójoggal rendelkező szerb állampolgár összesen 18 lista közül választhatott, míg a tartományi parlament helyeiért 13 lista jelöltjei versengtek. Emellett Szerbia 65 önkormányzatában, a többi között Belgrádban is választást tartottak, amelynek a legfőbb kérdése, hogy a Szerb Haladó Párt meg tudja-e tartani hatalmát vagy az ellenzék kilenc év után átveheti a főváros irányítását.

(Euronews / Balkan Insight)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik