Nagyvilág

Eltűnt a Trump-időszak orosz ügyeinek titkosszolgálati dokumentációja

MTI
MTI

A CNN és ​​a New York Times szerint 2700 oldalnyi titkosított dokumentum tűnt el Donald Trump elnöksége utolsó napjaiban.

A Guardian összefoglalója szerint a 10 hüvelyk vastagságú akta az orosz választási beavatkozások kivizsgálásával kapcsolatos, szigorúan titkosított anyagot, valamint Moszkva és Trump közötti kapcsolatokról szóló dokumentumokat tartalmazott.

A CNN azt írta, hogy a titkosított iratok eltűnése riadalmat keltett az amerikai hírszerző közösségben, mert esetleges kiszivárgásukkal „az Egyesült Államok és szövetségesei legszigorúbban őrzött nemzetbiztonsági titkai lepleződhetnek le”. A The Times szerint az eltűnt aktát az FBI-nál a Crossfire Hurricane néven tartották nyilván.

Az ügy annyira aggasztotta a biztonsági szerveket, hogy tájékoztatták a szenátus hírszerzési bizottságát is.

Trump, aki jelenleg a republikánusok elnökjelöltségi versenyének éllovasa, összesen 91 büntetőeljárással néz szembe a 2015 óta eltelt időszak alatti ténykedései miatt. 2022 augusztusában az FBI ügynökei átkutatták Trump floridai otthonát. A Times szerint akkor nem találtak a Crossfire Hurricane-nal kapcsolatos anyagot.

A Trump által 2016-ban megnyert választásokba való orosz beavatkozás vizsgálata 2019 áprilisában ért véget. Akkoriban Robert Mueller jelentése bizonyítékokat tárt fel az orosz beavatkozásra és Trump és Moszkva közötti kapcsolatokra, valamint olyan alkalmakra, amikor Trump megpróbálhatta akadályozni az igazságszolgáltatást.

Pénteken az eltűnt iratgyűjtőről szóló hírek visszahozták az oroszországi nyomozást a címlapokra – írta a Guardian.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik