Nagyvilág europoli

Vera Jourová hazugnak tartja a nemzeti konzultáció kérdéseit

Olivier Hoslet / EPA
Olivier Hoslet / EPA
Az Európai Bizottság alelnöke szerint a kormány plakátkampánya felháborító, botrányos, sértő. Az uniós jogszabály felülírná az elfogadott szuverenitásvédelmi törvényt.

Az Európai Bizottság intézkedéscsomagot fogadott el a demokrácia védelme érdekében, hogy csökkentse a külföldi beavatkozás veszélyét. Ezt Vera Jourová átláthatóságért és értékekért felelős uniós biztos jelentette be Brüsszelben. A sajtótájékoztatón az Euronews kérdésére azt mondta, az Orbán-kormány nemzeti konzultációjának kérdései hazugságokat tartalmaznak, az  ahhoz kapcsolódó plakátkampány pedig felháborító, botrányos. Sérti Ursula von der Leyent, őt és a legtöbb uniós biztost, ha nem az összeset. Szerinte nem ezt hívják az európai zsargonban őszinte együttműködésnek.

Vera Jourová szerint a nemzeti konzultáció kérdései közül igazolhatóan hazugság, hogy Brüsszel

  • le akarja a bontani az energiaárak támogatási rendszerét,
  • meg akarja szüntetni a magyar extraprofitadót, hiszen a tagállamok döntenek,
  • palesztinoknak nyújtott támogatása feltételezhetően eljut a Hamászhoz.

A kormány félrevezeti a magyarokat és mi élesen ellenezzük ezt, tette hozzá az uniós biztos.

Az uniós demokrácia-csomag célja előmozdítani a szabad, tisztességes, káros befolyásoknak ellenálló választásokat, az uniós állampolgárok és a civil társadalmi szervezetek részvételét a politikai döntéshozatalban. A Népszava szerint a bizottsági előterjesztésről a kormányoknak és az Európai Parlamentnek is meg kell állapodnia. Ha hatályba lép, az újabb neuralgikus pont lehet az Európai Bizottság és az Orbán-kormány kapcsolatában, az uniós jogszabály felülírná a szuverenitásvédelmi törvényt, amit kedden fogadott el a fideszes kétharmad. Vera Jourová közölte, a javaslat értelmében a tagállamok nem hozhatnának az uniós jogszabálynál szigorúbb átláthatósági törvényeket.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik