Nagyvilág

Ausztria enyhített a schengeni övezet kiterjesztésével kapcsolatos álláspontján

DENIS LOVROVIC / AFP
DENIS LOVROVIC / AFP

Tavaly decemberben szavaztak az EU-tagállamok Brüsszelben Horvátország, Románia és Bulgária csatlakozásáról a schengeni övezethez. Horvátország felvételt nyert, de Románia és Bulgária nem csatlakozhatott Ausztria és Hollandia vétója miatt.

Ausztria most viszont enyhítheti álláspontját a schengeni övezet kiterjesztésével kapcsolatban, és Románia, valamint Bulgária hozzáférését javasolja a légi közlekedéshez, írja a a Bloombergre hivatkozva a Portfolio. Az osztrák kormány már továbbította is az EU schengeni övezetének az új javaslatát.

Az osztrák belügyminisztérium közleménye szerint a tervezet a közúti forgalom szigorú határellenőrzésének fenntartását irányozza elő, ám a légi közlekedésre vonatkozóan enyhébb szabályokat javasol. Ennek két feltétele,

  • hogy Románia és Bulgária beleegyezik a kiadott menedékkérők befogadásába,
  • az EU pedig megháromszorozza a bevándorlás-ellenőrzésre fordított támogatását.

Marcel Ciolacu román miniszterelnök „áttörésként” jellemezte ezt a fejleményt, és az erről szóló tárgyalások lezárásával bízta meg a belügyminiszterét. Nikolai Denkov bolgár miniszterelnök biztatónak találta, hogy Ausztria változtatott az álláspontján, de azt is közölte, hogy Bulgária nem fog hozzájárulni a további feltételekhez.

A javaslatot a közép- és kelet-európai országokat tömörítő Salzburgi Fórum belügyminiszterei fogják megvitatni a közeljövőben, egy Szlovéniában megrendezésre kerülő találkozón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik