Nagyvilág

Kína beavatkozik a tajvani választásokba a titkosszolgálatok szerint

PANG XINGLEI / XINHUA / AFP
Vang Hu-ning
PANG XINGLEI / XINHUA / AFP
Vang Hu-ning

A jövő év eleji tajvani elnök- és parlamenti választásokra készülve december elején Pekingben magas rangú kínai vezetőkből álló ülést tartottak, ahol hivatalosan a téma a kormány erőfeszítéseinek hatékonyabb összehangolása volt. A tajvani titkosszolgátok információi szerint szerint Peking valójában a választásokba akar beavatkozni és az említett találkozó is erről szólt.

Tajvani tisztviselők arra figyelmeztetnek, hogy Kína megpróbálja a szavazókat a szorosabb kínai kapcsolatokat szorgalmazó jelöltek felé terelni, többek között rivális jelöltek elleni lejárató kampányok segítségével a január 13-i elnök- és parlamenti választások előtt.

A tajvani hírszerzés szerint a kínai tanácskozáson megállapították, hogy a különböző ügynökségeknek „egységesíteniük” kellene a Tajvannal kapcsolatos munkájukat, és a közvéleményt befolyásolni képes kampányokat kellene folytatni a hírcsatornákon és a közösségi médián keresztül. A Reuters hírügynökség által megszerzett információk szerint Peking több száz tajvani politikusnak biztosít kedvezményes utazást Kínába a választások előtt.

A Kínai Népköztársaság szakadár tartományának tekinti az 1949, a kommunisták polgárháborús győzelme óta saját kormányzattal rendelkező szigetet, és a pekingi kormány az utóbbi hónapokban fokozta a szigetre nehezedő katonai és politikai nyomást.

A hírszerzők szerint a pekingi találkozót a Kínai Kommunista Pártban negyedik legbefolyásosabb embere, Vang Hu-ning vezette (képünkön), aki a Hszi Csin-ping vezette tajvani ügyekkel foglalkozó hivatal helyettes vezetője is. A tajvani biztonsági szolgálatok képviselői szerint a találkozón több kínai hivatal vezető tisztviselői vettek részt, köztük az állambiztonsági minisztérium és a védelmi minisztérium vezetői is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik