Nagyvilág europoli

Még egy lépéssel közelebb kerültünk az uniós pénzekhez

Getty Images
Getty Images

Frissítünk!

Az Európai Bizottság szóvivője csütörtökön későn délután a fentiek pontosítását kérte a Hvg.hu-tól, ugyanis tévesen adták azt a tájékoztatást, hogy a hivatalos, a formaságokat kielégítő magyar válasz már megérkezett. Ehelyett csak egy nem hivatalosnak számító reagálást kaptak ebben a témában. Mindennek a határidők számítása miatt van jelentősége, ugyanis amíg nincs hivatalos válasz, addig nem is folytatódhat a Bizottságra nézve kötelező határidő számolása, írja a lap.

A magyar kormány elküldte a választ arra a két kérdésre, amelyeket még november 1-jén tett fel az Európai Bizottság az igazságügyi reformmal kapcsolatban, írja a hvg.hu.

Ha a testületnek nincs több kérdése, ez azt jelenti, hogy a csomag értékelését kilenc napon belül véglegesítenük kell, és ha ez pozitív lesz,

akkor hazánk számára 10 milliárd euró felhasználására nyílik lehetőségét a hétéves költségvetés összesen közel 22 milliárdos keretéből.

A lap információi szerint valószínűleg jövő hét kedden fogadják el az értékelést. Pozitív döntés esetén pedig a már benyújtott és az év végéig valószínűsíthetően beadandó számlák kifizetése is lehetségessé válik. Ezek együttes összege mintegy 500 millió euró.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik