Nagyvilág

Betiltották a Korán-égetést Dániában

MOHAMMED HUWAIS / AFP
MOHAMMED HUWAIS / AFP

A dán parlament csütörtökön jóváhagyta a fontos vallási tartalommal bíró szövegek – köztük az iszlám szent könyv, a Korán – meggyalázását tiltó törvényjavaslatot.

A rendelkezés megsértőire akár két év börtönbüntetést is kiszabhatnak.

A csaknem négy órán át tartó vita végén a javaslatot a 179 tagú parlament harmadik olvasatra, 94 igen szavazattal fogadta el.

A törvénytervezet ellenzői azt hangoztatták, hogy a vallási tárgyú szövegekkel való helytelen bánásmódot büntető rendelkezés csorbítja a szabadságjogokat.

A koppenhágai kormány biztonsági okokkal indokolta a javaslatot, valamint azzal érvelt, hogy az abban foglalt szabályoknak nem lesznek jelentős következményei az említett jogokra, és a vallások ellen más módon megfogalmazott bírálatokat továbbra sem tiltják.

Dániában idén aktivisták a Korán több példányát égették el, ami felháborodást és tiltakozáshullámot váltott ki a muszlim világban, diplomáciai feszültségeket okozva Koppenhágával. Az egyik ilyen akciót követően, júliusban több száz tüntető megrohamozta Dánia bagdadi nagykövetségét.

Kapcsolódó
Szabad véleménynyilvánítás vagy provokáció a Korán-égetés?
Az iraki kormány megszakította diplomáciai kapcsolatait Svédországgal a Korán megszentségtelenítése miatti tiltakozásként. Vajon meddig terjed a szabad véleménynyilvánítás, és egy-egy cselekmény mikortól számít provokációnak?

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik