Nagyvilág

Apácák perelték be a Smith & Wesson fegyvergyártót

Patrick T. FALLON / AFP
Patrick T. FALLON / AFP
Helyi, állami és szövetségi törvények megsértésével vádolják katolikus apácák az amerikai Smith & Wesson fegyvergyártó vállalatot. Az apácák szerint a cég AR-15 típusú gépkarabélya kizárólag tömeggyilkosságok elkövetésére alkalmas.

Katolikus apácák egy csoportja pert indított a Smith & Wesson döntéshozói ellen, mert a nevadai székhelyű fegyvergyártó AR-15-ös gépfegyvereit gyakran használják tömeggyilkosságok elkövetésénél – írja a Reuters.

Az apácák keresete szerint a fegyvergyártó döntéshozói azért felelősek a tömeges lövöldözésekért, mert olyan terméket állítanak elő és reklámoznak, amelyik szerintük semmi másra, csak tömeggyilkosságok elkövetésére alkalmas.

Az apácák beadványának első oldalán egy a 2012-es, coloradoi mozis lövöldözés helyszínén készült fotó látható. A képen a véráztatta padlón egy S&W AR-15-ös hever, egy pár rózsaszín szandál mellett. A támadásban tizenkét ember veszítette életét és hetvenen sebesültek meg.

Bár korábban nem lehetett fegyvergyártókat felelősségre vonni azért, mert az általuk gyártott és reklámozott termékekkel bűncselekményeket követtek el, tavaly a Remington 73 millió dollárt (közel 26 milliárd forintot) fizetett ki a 2012-ben, a connecticuti Sandy Hook általános iskolában elkövetett lövöldözés miatt, az áldozatok családjainak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik