A következő élő közvetítés része Rakétatámadás érte Tel-Avivot, amikor Szalay-Bobrovniczky Kristóf még a városban volt

Számos horrortörténetet cáfolt a Hamász október 7-i támadásáról az egyik legolvasottabb izraeli lap

AFP PHOTO / ISRAELI ARMY
AFP PHOTO / ISRAELI ARMY

Politikusok, az IDF (Izraeli Védelmi Erők) tisztjei, Zaka (a holttesteket és emberi maradványokat a zsidó vallásnak megfelelő szabályok szerinti összegyűjtő szervezet – a szerk.) önkéntesei és számos aktivista posztolt a közösségi médiában azokról a rémtettekről, melyeket a Hamász terroristái követtek el október 7-én. Nagyobb részt ezek a tanúvallomások fedik a valóságot, és bizonyítékokon alapulnak, ám akadnak olyan történetek, leírások is, amelyek hamisak, és amelyek a mészárlást tagadóknak is munícióul szolgálnak

– fogalmaztak a Háárec újságírói az október 7-ei támadásokról szóló tényfeltáró cikkükben.

A Hamász terrortámadásáról szóló, talán leghírhedtebb történt csecsemők lefejezéséről – későbbi felbukkanó változataiban, felakasztásáról, elégetéséről – szól. Az eredetileg negyven lefejezett csecsemőt említő hír az i24News nevű oldalon jelent meg, de az izraeli külügyminisztérium, valamint az izraeli miniszterelnöki hivatal közösségi média oldalain is megjelentek lemészárolt csecsemőkről szóló híradások. A terroristák bizonyíthatóan fejeztek le és csonkítottak meg civileket, ám az izraeli Nemzeti Biztosítási Intézet, a kibucvezetők és a rendőrség adatai szerint

október 7-én egy csecsemőt, a 10 hónapos Mila Cohent gyilkoltak meg, apjával együtt a Beri kibucban.

Emellett egy terhes beduin nőt is találat ért a hasán, miközben egy beér-seva-i kórházba tartott, mivel megindultak a fájásai. A gyermeke később a kórházban életét vesztette.

A Nemzeti Biztosítási Intézet adatai szerint további öt, hat évnél fiatalabb gyereket gyilkoltak meg a kibucokra támadó terroristák. Az október 7-ei támadások többi kiskorú áldozata a Gázából kilőtt rakétacsapásokban vesztette életét.

Szintén hamisnak bizonyult az a történet, miszerint a Hamász terroristái felvágták az egyik kibucban egy terhes nő hasát. Minderről a Zaka egyik önkéntese beszélt, ám a rendőrség a Háárec kérdésére elárulta, hogy nem tud ilyen esetről. A Zaka az ügy kapcsán azt nyilatkozta, hogy nem kell patológiai szaktudással rendelkeznie az önkénteseiknek.

Egy másik elhíresült történet szerint a Hamász harcosai elraboltak egy terhes nőt, akinek így a fogságban kellett szülnie – az erről szóló hírt Jill Biden, amerikai First Lady is megosztotta. Az esetről később kiderült, hogy nem fedi a valóságot, és a híradásokban szereplő, túszul ejtett nő valójában nem terhes.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik