Nagyvilág

Szalay-Bobrovniczky Tel-Avivba repült: Minden fórumon támogatjuk Izrael önvédelemhez való jogát

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Nehéz időkben is feltétel nélkül a szövetségeseink mellett állunk – jelentette ki a honvédelmi miniszter, miután Tel-Avivban találkozott Joav Gallant izraeli védelmi miniszterrel, kedden.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: látogatása elsődleges célja, hogy közvetlenül is kifejezze a magyar kormány szolidaritását a zsidó állammal, az októberi Hamász-terrortámadás után. Hozzátette: “eddig is és ezután is minden fórumon támogattuk és támogatjuk Izrael önvédelemhez való jogát”.

A miniszter tájékoztatott arról, hogy Joav Gallant védelmi miniszterrel folytatott tárgyalásaikon az aktuális biztonság- és védelempolitikai kérdések mellett a kétoldalú katonai kapcsolatok áttekintése, továbbá a védelmi ipar területén történő együttműködés kérdései álltak. Az egyeztetéseken részt vettek az ELBIT, a RAFAEL, valamint az IAI vállalatok vezetői is.

A látogatás során egyúttal aláírták a magyar-izraeli katonai együttműködési megállapodást, amely a két ország közötti további védelmi ipari együttműködés feltétele. Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett: a magyar honvédelem egyik alapjának tekinthető légvédelem megújítása is Izraelhez köthető, hiszen a magyar kormány ehhez a méltán ismert és elismert izraeli Vaskupola radarrendszerének elemeit vásárolta meg, amelyek így – az amerikai-norvég NASAMS rakétarendszerrel együtt – alkotják Magyarország 21.századi, high-tech légvédelmi rendszerét.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik