Nagyvilág

Újabb lépés a brit kormánytól annak érdekében, hogy a világ másik felére telepíthesse ki az illegális migránsokat

Ben Birchall / POOL / AFP
Ben Birchall / POOL / AFP

Új megállapodást írt alá kedden a brit és a ruandai kormány a brit határt illegálisan átlépők ruandai áttelepítéséről. A módosított egyezményt James Cleverly brit belügyminiszter és Vincent Biruta ruandai külügyminiszter írta alá a közép-afrikai ország fővárosában.

Az MTI a londoni belügyi tárca beszámolója alapján arról ír,

a megállapodás rögzíti, hogy Ruanda a területére Nagy-Britanniából áttelepített illegális határátlépőket nem toloncolja tovább olyan országokba, ahol életük vagy szabadságjogaik veszélybe kerülhetnének.

Az egyezmény rendelkezik arról is, hogy független megfigyelő testület ellenőrzi a szerződésből eredő kötelezettségek betartását. Ennek illetékességi körébe tartoznak az áttelepítettek befogadási kondíciói és menedékjogi folyamodványaik elbírálása.

Először másfél évvel ezelőtt Boris Johnson akkori brit kormányfő állt elő a Ruanda-terv ötletével, de végül az ő helyét elfoglaló Rishi Sunak tette meg azt a politikája zászlóshajójának. A brit legfelsőbb bíróság novemberben kimondta, hogy az illegális migránsok Ruandába deportálása törvényellenes, Sunak azonban már ekkora jelezte, hogy nem tesznek le a terv végrehajtásáról, és azonnal elkezdtek dolgozni azon, hogy megoldást találjanak az ügyükre.

A Ruanda-terv részleteiről, buktatóiról és Sunak lehetőségeiről itt írtunk hosszabban:

Kapcsolódó
A britek törvénybe foglalnák, hogy Ruanda biztonságos ország, csak vigyék el tőlük a migránsokat
A brit legfelsőbb bíróság kimondta, hogy az illegális migránsok Ruandába deportálása törvényellenes, így elbukott az ügy, ami Rishi Sunak konzervatív kormányfő politikájának egyik központi eleme volt. A toryk azonban nem tettek le arról, hogy a Ruandába tartó gépek végül mégis felszálljanak.

És egy podcast keretein belül is boncolgattuk a témát.

Kapcsolódó
Nemcsak a britek figyelnek Rishi Sunak megakasztott Ruanda-projektjére
A bíróság közbeszólt, így Rishi Sunak miniszterelnök egyelőre nem deportáltathatja Ruandába azokat az illegális menekülteket, akik nem kapnak védelmet az országban. De csak egyelőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik