Nagyvilág europoli

Navracsics Tibor: Magyarország az uniós forrásokat legjobban hasznosító tagállamok között foglalhat helyet

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Kecskeméten, a Környezet és energiahatékonyság operatív program (Kehop) záróeseményén volt jelenése kedden Navracsics Tibor területfejlesztési miniszternek. Navracsics az egybegyűlteknek az uniós források hazai felhasználásának sikerességéről beszélt, mint mondta, az elmúlt időszakban a környezeti és energiahatékonysági programokra fordított csaknem 1400 milliárd forint összegű fejlesztési forrás nemcsak Magyarország számára hasznos, hanem az egész Európai Uniót versenyképesebbé teszi.

Az MTI összefoglalója szerint miniszter kijelentette, sikeres az Európai Bizottság és a magyar kormány közötti együttműködés, olyannyira, hogy szavai szerint

Magyarország a 2014-2020-as időszak végleges zárásakor az európai uniós forrásokat legjobban hasznosító európai uniós tagállamok között foglal majd helyet.

Mint mondta, az európai adófizetők pénze „jól hasznosul Magyarországon”, hiszen nemcsak a települések újulnak meg és az egyes régiók kapnak új esélyt, illetve nemcsak a vállalkozások, civil szervezetek, önkormányzatok lesznek gazdagabbak, hanem az egész ország, az egész nemzet, és így összességében az Európai Unió is. Szerinte a megvalósult, jövőre fordított beruházások a Magyarországon élő polgárok életét teszik élhetőbbé, emelik magasabb színvonalra.

Az eseményen szintén részt vevő Lantos Csaba energiaügyi miniszter szintén a kormányt méltatta, ami sikerrel állt át a munkaalapú gazdaság intézményére. Meglátása szerint ehhez szorosan kapcsolódott az elhatározás:

az uniós források döntő hányadát elsősorban a magyar gazdaság megerősítésére kell fordítani, mert a gazdasági teljesítmény emelkedése teremti meg az alapot társadalompolitikai célok megvalósításához.

Lantos hangsúlyozta azt is, hogy Magyarország elkötelezett a klímacélok teljesítése és környezeti értékeinek megóvása mellett. „Az elmúlt években az ország a klímabajnokok kisszámú táborába tartozott, ami azt jelenti, hogy a folyamatos gazdasági növekedés mellett is tudta csökkenteni károsanyag-kibocsátását, és így 1990-hez képest már most 37 százalékkal kevesebb üvegházhatású gázt bocsát ki” – mondta el a miniszter, aki szerint a gazdaság klímasemlegességének legfontosabb pillére a hatékony és tiszta energiatermelés és -felhasználás. Magyarország esetében ez azt jelenti, hogy a zöldenergia széles körű hasznosítására, az áramellátásban elsősorban az atomenergiára és a megújuló energiaforrásokra kell építeni. A miniszter szerint egyébként Magyarországon jelenleg napenergia-forradalom is zajlik, és a napelemek beépített kapacitása már elérte az 5500 megawattot.

„A magyar gazdaság jövője a zöldenergia, amelynek megtermelése mellett az eltárolásában is élen kell járni az otthonokban, az ipartelepeken és a járművekben egyaránt. A kormány ezért a háztartásokat és a vállalkozásokat is arra ösztönzi, hogy telepítsenek korszerű energiatároló egységeket” – zárta szavait.

Kapcsolódó
Hiába érkezhet az EU-pénz, a napelemes pályázók ebből semmit nem láthatnak
Futhatnak a pénzük után a napelemesek és a kivitelezők.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik