Nagyvilág europoli

Orbán Franciaországba látogat Macron meghívására

Emmanuel Macron francia elnök a hét végére Franciaországba hívta Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy a jövő heti EU-csúcsról tárgyaljanak, írja a Politico reggeli hírlevele. Macron szerint Orbánt még meg lehet győzni arról, hogy ne vétózza meg Ukrajna uniós csatlakozását és az országnak adott segélyt.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke megerősítette az ATV.hu-nak, hogy Orbán elmegy Párizsba, csütörtökön találkoznak.

Egy vezető diplomata azt mondta a lapnak, hogy Orbán csak a tétet emeli, hogy több uniós forráshoz tudjon hozzájutni.

Tisztán taktikai, ezért van bennünk valamennyi optimizmus, hogy meg tudunk állapodni.

– mondta. A többi ország diplomatái megosztottak. Egyikük arról beszélt, hogy az ukrán csatlakozás ellenzése színház. Egy másik viszont azt mondta, hogy Orbán addig emeli a tétet, hogy lassan nagyon nehéz lesz visszalépni a fenyegetésektől. Szerinte úgy néz ki, Orbán komolyan gondolja.

A többi tagállam viszont egyelőre hajlandó lenne Ukrajna uniós csatlakozásának megkezdéséről tárgyalni.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik