Nagyvilág

Nem maradna magyar többségű megye Erdélyben egy új javaslat szerint

Kiss Gábor / MTI
Kiss Gábor / MTI

41 megyéről 15-re csökkentenék a megyék számát Romániában egy javaslat szerint, aminek az a hátulütője, hogy nem maradna magyar többségű megye az országban. Az index.hu ismertetése szerint Székelyföldet kettévágná a javaslat: a 38 százalékban magyar lakossággal rendelkező Maros megyét, benne a 40-45 százalék között mozgó marosvásárhelyi magyarsággal, hozzácsatolnák a döntő többségben román lakosságú Kolozs, Szilágy és Beszterce megyéhez, míg a magyar többségű Hargitát és Kovásznát Brassóval vennék egy kalap alá.

Az átalakítást, amit a román üzleti és tudományos szféra szorgalmaz, azzal indokolják, hogy a megyék csökkentésével Románia sokkal jobban tudna működni. Marcel Ciolacu, Románia szociáldemokrata miniszterelnöke is szükségesnek tartja a közigazgatási reformot, ugyanakkor megjegyezte, ezt nem lehet egyik napról a másikra megvalósítani. A politikus szerint az átrendezést a 2024-es parlamenti választások előtt nem fogják meglépni – írta a lap.

(A nyitóképen Marcel Ciolacu beszédet mond a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 15. kongresszusán az erdélyi Marosszentgyörgyön 2021 szeptemberében)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik