Nagyvilág

Kitört az indonéziai Marapi vulkán három kilométer magas füstoszlopot eregetve

ADI PRIMA / AFP
ADI PRIMA / AFP

Kitört vasárnap az indonéziai Szumátra szigetén található Marapi vulkán, amely fölött három kilométer magas füstoszlop kígyózott a helyi hatóságok beszámolói szerint. Esetleges áldozatokról, illetve károkról egyelőre nem voltak jelentések. A hatóságok három kilométeres körzetben lezárták a térséget. A hamueső időközben elérte az Agam körzetet, ahol az égbolt emiatt egy időre elsötétedett. A lakosokat felszólították, hogy maradjanak otthon.

A Bisnis.com hírportál a katasztrófavédelmi hivatalra hivatkozva közölte, hogy a kitörés időpontjában hetven túrázó volt a tűzhányón, s mentőegységeket indítottak, hogy biztonságos helyre vigyék őket. Előzetes mérések szerint a 2981 méter magas vulkán kitörése öt percig tartott – mondta Abdul Muhari, az országos katasztrófavédelmi hatóság szóvivője.

A szakemberek szerint további kitörések is várhatók. Mint mondták, a Marapi tevékenysége január óta fokozódott. Indonézia a kontinentális lemezek ütközése mentén kialakult, úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol igen gyakoriak a földrengések és vulkánkitörések. Indonéziában nagyjából 130 aktív vulkán található, emlékeztet az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik