Nagyvilág

Elüldözte a falu az asszonyt, akit állítása szerint Trump nevezett ki Kanada királynőjévé

Stephanie Keith / Getty Images
Stephanie Keith / Getty Images
Romana Didulo a többnyire összeesküvés-elméleteket hirdető QAnon mozgalomból emelkedett ki és tette magát önjelölt vezetővé. Hónapok óta járja Kanadát, hogy állandó helyet találjon egyre csak növekvő táborának, de a helyiek rendszerint elüldözik. A radikális vezető híveivel saját pénzt használ, de azért követőitől dollárt szed be, akiknek ezért cserébe nem kell fizetniük a jelzáloghitelüket vagy a közüzemi számláikat, amiből azért adódtak kellemetlen meglepetések.

Két hónapnyi kitartó és szívós munkába tellett, de végül csak sikerült elüldöznie egy szektát az alig 150 fős kanadai falu lakosságának. A nagyjából 25-30 fős csoport Richmoundban táborozott le egy iskolában, sokáig úgy tűnt, nem fogják elhagyni az intézményt, végül egy kis baki kellett hozzá, hogy a falu megszabaduljon a hívatlan vendégektől.

Kivégzéssel fenyegették a falubélieket

A csoport még szeptember elején érkezett Richmoundba, miután az előző faluból elüldözték őket. Vezetőjük az a Romana Didulo, aki az utóbbi években a QAnon egyik legradikálisabb képviselőjévé vált. A mozgalom 2017 óta terjeszt összeesküvés-elméleteket az interneten, a támogatók többnyire az amerikai Republikánus Párt, főleg a volt elnök, Donald Trump hívei közül kerülnek ki, és többnyire szélsőjobboldali hátterűek. A QAnon egyik fő elmélete szerint van egy globális sátánista elit, amelynek tagjai pedofilok, és egy világméretű hálózatot működtetnek azért, hogy a gyerekeket szexre kényszerítsék és megegyék a szerveiket.

Didulo önmagát Kanada királynőjének tartja, követőivel lassan egy éve járják az országot, és próbálnak olyan helyet találni, ahol végre huzamosabb ideig leparkolhatnak a lakókocsijaikkal. Richmound volt az első település, ahol épített tető is volt a fejük felett.

A csoport egy korábbi iskolát foglalt el, amit az egyik támogatójuk, Ricky Manzo ajánlott fel nekik, ellene egyébként korábban testi sértés miatt emeltek vádat. A helyiek idegesek voltak, de mivel az épület magántulajdonban volt, nem lehetett kitenni őket.

A mozgalmat megelőzte a híre, de talán nem lett volna ekkora botrány a megjelenésükből, ha nem szigetelik el magukat ennyire látványosan. Didulóék ugyanis több száz méteres fémkerítést húztak az iskola köré, és folyamatosan figyelték az arra járókat, fotózták, videózták őket. Tulajdonképpen elzárták az intézményt a lakók elől, a helyiek az egyetlen használható játszóteret sem tudták igénybe venni, mivel az is az iskola területén volt. Bejutni nem lehetett, a falubéliek viszont tartottak attól, hogy kiszöknek a csoport tagjai is és meglopják őket.

Az előző faluból is elüldözték őket

Didulóék vándorolnak Saskatchewan tartományban, a csoport Richmound előtt Kamsackba vonult be még szeptember 12-én éjjel. A letáborozott konvojt hamar körbevették a helyiek, akik többnyire csak békésen tiltakozva próbálták távozásra bírni őket, de elfajultak a dolgok, hívni kellett a hatóságokat és a polgármestert is. Nancy Brunt megkérdezte őket, miért vannak Kamsackban, egyikük azt mondta, hogy azért vannak ott, „mert Isten adta nekik ezt a földet”.

 

Később összehívták a városi tanácsot, közben egyre többen kezdtek gyülekezni a tábor körül és egyre ingerültebbek voltak. Próbáltak beszélni Didulóval, de ő ki sem mozdult a lakókocsijából, végül a csoportot sikerült távozásra bírni. Az ügyben indított vizsgálat megállapította, hogy nem történt bűncselekmény, és nem áll fenn biztonsági kockázat.

A helyieket az is feldühítette, hogy Didulo levetette az iskola nevét viselő táblát, mivel a „School” visszafelé „Loochs”, ami a vezető szerint egy német szó, és azt jelenti, hogy „lebutított”. (Nincs ilyen német szó.)

A helyiek autókkal, lakókocsikkal vették körbe az iskolát, és különböző transzparanseken követelték a csoport távozását, mást nem nagyon tudtak tenni. A csoport erre válaszul e-maileket küldözgetett a helyieknek, amelyekben kivégzéssel fenyegették őket.

Ez a makacs ellenállás és radikalizmus megmutatta, mire számíthat az ember, ha Romana Didulóval kerül szembe.

II. Erzsébet királynőt kivégezték

A vezető 15 évesen vesztette el a szüleit, ezután vándorolt a Fülöp-szigetekről Kanadába, később egy mérnöki és egy egészségügyi tanácsadó céget is vezetett, mérsékelt sikerrel.

2021-ben fordult először a politika felé, megalapította a saját nacionalista pártját, a Canada1st-öt. Programjuk egyik pontja szerint véget akartak vetni a kanadaiak rabszolga-státuszának, kivonva az országot minden nemzetközi szövetségből. A párt nem nagyon tudott előre lépni, Didulo viszont kezdte egyre inkább a QAnon összeesküvés-elméletei köré építeni a mondandóját, amire a mozgalom több jelentős alakja is felkapta a fejét, a Canada1st népszerűsége pedig megugrott.

https://www.youtube.com/watch?v=Ywuva8-RLHk

Telegram csatornáján olyan kijelentéseket tett, minthogy II. Erzsébet királynőt emberiesség elleni bűncselekmények miatt végezték ki, vagy hogy magas rangú amerikai politikusok egy gyerekcsempész-szövetség részei, de azt is megosztotta, hogy 300 000 évvel ezelőtt idegenek látogatták meg a Földet.

Roman Didulo állítja, hogy rendszeresen kommunikál idegen erőkkel, ahogy azt is, hogy egy másik dimenzióból származó hatalommal rendelkezik, és megpróbálja megmenteni ezt a világot. Rendszeresen oltásellenes üzeneteket hangoztatott, 2021-ben például egy posztban a koronavírus elleni vakcinát beadó orvosok kivégzésére szólított fel. A járvány tetőpontján Didulo olyan üzenetet tett közzé 73 ezer követőjének a Telegramon, hogy „lőjenek le minden egészségügyi dolgozót”, és semmisítsenek meg minden vakcinát. Didulót a Kanadai Királyi Lovasrendőrség rövid időre őrizetbe is vette, pszichiátriai vizsgálaton esett át, amely végül megállapította, hogy rendben van a mentális állapota, így szabadon engedték.

Állam az államban

A 48 éves nő vallja, hogy Donald Trump volt amerikai elnök titkos háborút folytat a sátánimádó elit/pedofilok ellen, azt is állítja, hogy maga Trump nevezte ki őt Kanada királynőjének Bejegyzéseiben folyamatosan a kanadai kormány megdöntésére szólítja fel híveit, és utasítja őket, hogy foglaljanak el kormányzati épületeket.

Úgy tűnik, ragaszkodik az összeesküvés-elméletekhez és az olyan mozgalmakhoz, mint a Freedom Convoy

mondta Dibulóról Carmen Celestini az oltásellenes felvonulásra is utalva.

A Simon Fraser Egyetem Dezinformációs Projektjének munkatársa régóta vizsgálja Didulo felemelkedését, igazi szakértője a vezetőnek. Azt mondja, Didulo a konteókat és az oltásellenességet keresztényi üzenetekkel ötvözi, így szinte vallásos figurává vált követői számára, akikkel úgy élnek, mintha egy miniállamban lennének.

A táborokat biztonsági őr figyeli, hogy csak a regisztrált tagok léphessenek be a területre. A csoport saját belső szabályrendszer szerint működik, nem fizetnek adót, saját jogrendszerük van, és csak titkosított Telegram csatornán kommunikálnak egymással. Hamis pénzt is használnak, a lila színű fizetőeszközt Didulo vezette be, azt mondja, hasznos lesz majd, „nem úgy, mint a kriptovaluta”.

Bár az kérdés, hogy az őt követők igazából mennyire számíthatnak Didulóra.

2022 augusztusában a mozgalom egy nagyjából 30 fős csoportja próbált bejutni Ontario államban a Peterborough-i rendőrségre, hogy önhatalmúlag letartóztassák a rendőröket, amiért betartatják a járvány miatt elrendelt korlátozásokat. Ennek eredményességéről mindent elmond, hogy végül a mozgalom egyik tagját kétrendbeli, hatósági személy elleni erőszakkal vádoltak meg, egy másikat garázdasággal, egy harmadikat pedig azért, mert fegyverrel fenyegetett egy tisztet.

Didulo nem vett részt az akcióban, csak felszólalt a parkolóban. Felhergelte a tömeget, később azonban elhatárolódott a történtektől, mintegy hagyva, hogy a követői vigyék el a balhét.

Azért sem egyszerű Diduldót követni, mert ez elég drága mulatság.

A vezető pénzt szed a csapatától, eddig állítólag több százezer dollárt húzott már be a tagoktól. Egy korábbi követője szerint Didulóék hetente több ezer dollárt költenek benzinre és élelmiszerre, de laptopokat és mobiltelefonokat is vásárolnak. A vezető azzal érvel, hogy a pénzért cserébe a tagoknak nem kell fizetniük a jelzáloghitelüket vagy a közüzemi számláikat. Didulo elmélete szerint ezeket nem kell kifizetni, hisz a közüzemi cégek illegitimek.

Kijelentéseinek voltak egészen tragikus következményei is. A mozgalom tagjai közül hat megtagadta az önkormányzati adó megfizetését, mások közüzemi számlákat nem fizették be, mert illegitimnek tartották az üzemeltetőket. Ez oda vezetett, hogy néhány követőjénél, köztük időseknél, kikapcsolta a szolgáltató az áramot, de volt olyan, aki el is vesztette az otthonát. Ezért is lett volna fontos egy fix hely Richmoundban.

Tíz órán át Boney M

Didulo az évek alatt annyi pénzt szedett össze követőitől, hogy 2022 óta – ekkor indult útnak – járja Kanadát. Didulo nem bánt kesztyűs kézzel azokkal, akik el akarták hagyni a szektát. Egyes tagok azt állították, hogy kivégzéssel fenyegette őket. Olyan is előfordult állítólag, hogy kényszerítette követőit, hogy a padlón aludjanak, mert a kutyáinak kellett a hely az ágyon. Volt, hogy megtiltotta híveinek a zuhanyozást. Egy korábbi tag pedig arról számolt be, hogy egy autóút során Didulo 10 órán keresztül kizárólag Boney M Rasputin című számát bömböltette, megállás nélkül, ami talán még a dal legnagyobb rajongóit is komoly erőpróba elé állítaná. Bármennyire is nevetségesnek tűnik a szekta, működik.

A legrosszabb, amit tehetünk, hogy kinevetjük. Ez ugyanis igazolja őket. Ha őrültnek nevezik őket, vagy más becsmérlő kifejezéseket használnak rájuk, úgy érzik, hogy a helyes úton járnak

– mondta Celestini.

A falubéliek is épp ezt próbálták Richmoundban, és nem is jártak sikerrel. Kigúnyolták Didulóék fenyegetését, összeeszkábáltak egy hamis elektromos széket, hogy így űzzenek csúfot abból, hogy Didulóék végezni akarnak velük. De ez inkább csak azt mutatta meg, mennyire tehetetlenné válhat az ember, ha felemészti a mozgalommal szembeni küzdelem.

A falu vezetése megkérte a kereskedőket, szolgáltatókat, hogy ne teljesítsék a csoport kéréseit, ami részben működött is, állítólag Didulóéknak gyakran voltak vízellátási problémáik. De annyira nem, hogy feladják. A falu tisztviselői próbáltak kapcsolatba lépni és beszélni a nővel, de ő elhajtotta őket, a Kanadai Királyi Lovasrendőrség is megérkezett, de igazából ők sem tudtak tenni semmit. Végül a csoport tett arról, hogy bejuthassanak hozzájuk.

Didulo kiélvezte és kihasználta a nyilvánosságot, naponta jelentkezett egy online adással az iskolából, úgy szórta az elméleteit. A nő egyik felvételén egy gázpalackhoz támasztott fűtőtestet fedeztek fel, ami alkalmat biztosított arra, hogy a tűzvédelmi előírás megsértése gyanúja címén bemenjenek az épületbe. Így két hét után végül összecsomagoltak és elköltöztek.

Nehéz hónap volt, de már legalább tudok aludni

mondta Arlene Miller, a polgármester felesége.

Brad Miller polgármester elmondta, hogy Richmound most új jogi utakat keres, amelyek végleg távol tarthatják a mozgalmat, de egyéb részletekkel nem tudott szolgálni.

Hiába távoztak, folyamatos készültség van a faluban, a lakók attól tartanak, hogy Didulo asszony és kísérete visszatérhet. Jogosak a helyiek aggodalmai, szakértők szerint a mozgalom tagjai folyamatosan figyelik, mi történik Richmoundban, és a visszatérésről beszélnek. A jelentések szerint a csoport jelenleg egy farmon várakozik a falutól nyugatra, miközben az iskola felett még most is leng a mozgalom zászlaja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik