Nagyvilág

Van, ahol fél méter hó esett – Németország, Ausztria, Svájc és Csehország is megszenved a hóeséssel

Peter Kneffel / DPA / AFP
Peter Kneffel / DPA / AFP
Se foci, se pá.

Az csak a focibarátoknak fáj, hogy az extrém időjárási viszonyok miatt elmarad a címvédő Bayern München és a Schäfer Andrást foglalkoztató Union Berlin szombati mérkőzése a német Bundesliga 13. fordulójában. Az Allianz Arena gyepszőnyege a talajfűtés révén használható lenne, a problémát a szurkolók odajutása jelenti.

Az már többeket érint, hogy a müncheni reptér szombat délig se nem indított, se nem fogadott járatokat, így kétségessé vált, hogy Julian Nagelsmann német szövetségi kapitány eljut-e a jövő évi Európa-bajnokság 18 órakor, Hamburgban sorra kerülő csoportsorsolására. (Melyen, ki ne tudná, hogy a magyar válogatott is érintett lesz.) S hogy épüljön a legenda, a német szövetség közölte: a szakvezető saját autójával vág neki a 800 kilométeres útnak.

Ausztria sem áll jól: nyugati szomszédunknál is közlekedési és áramellátási fennakadásokat okozott az erős havazás, a magashegyi területeken a lavinaveszély-riasztást is a legmagasabb szint közelébe emelték.

Súlyos a helyzet nemcsak a legnyugatibb Vorarlberg és Tirol tartományokban, hanem Felső- és Alsó-Ausztriában is; számos főútvonal volt nehezen járható szombat reggel, ami többször okozott forgalmi dugót és balesetet, a sztrádákon elakadt járművek nehezítették a hóeltakarítást.

  • a Westautobahn (A1) Salzburg Nord közelében a teherautók műszaki mentése miatt járhatatlan volt
  • a Tauern autópályán (A10) a Katschberg-alagutat a déli irányban rövid időre le kellett zárni
  • Tirolban a Brenner-utat (B182) Gries közelében elakadt járművek miatt zárták le
  • s az A13-as Brenner autópályán is fennakadások voltak.

A felső-ausztriai tartományi tűzoltó parancsnokság éjfél óta 659 bevetést hajtott végre, többségében elakadt járművek miatt. A hónyomás számos helyen elektromos vezetékeket szakított el: a Netz OÖ áramszolgáltató szerint tíz óra körül mintegy 26 ezer háztartás volt áram nélkül; a tűzoltó parancsnokság egy munkatársa arra kérte az embereket, hogy maradjanak otthon, és inkább ne szálljanak autóba.

A friss hóesés és a hófúvás miatt a lavinariasztási szintet országszerte „jelentősre”, azaz 3-asra emelték. Ausztria nyugati részén az éjszaka folyamán a hegyekben sok helyen 50 centiméter vagy annál is több friss hó hullott, ezért ott a második legmagasabb, azaz 4-es szintű lavinariasztási fokozatot hirdették ki 2000 méter felett. A téli sportok kedvelőit rendkívüli óvatosságra intették.

Átmenetileg Svájc egyes részei is elestek:

  • Graubündenben szüneteltetni kellett a vasúti közlekedést
  • a St. Gallen kantonban található St. Margrethen és a német határ menti Lindau (Bajorország) közötti, Vorarlbergen átvezető vasútvonalat felsővezeték-hiba miatt lezárták
  • a zürichi repülőtéren szombat reggel 22 induló és 21 érkező járatot töröltek a havazás miatt.

A lavinaveszélyt Svájc egyes részein az 5-ből 4-es szintre emelték meg a 2200 méter feletti területeken a friss hó és a hófúvás miatt.

És akkor még Csehországról, melyet szintén közlekedési problémák és áramkimaradások sújtanak.

  • a Bajorországgal határos Dél-Csehország közigazgatási területén havazási vészhelyzetet hirdettek, mert az éjszaka folyamán harminc centiméter friss hó hullott
  • a D1-es autópályán Prága és Brno között egy teherautó balesete miatt 20 kilométeres dugó alakult ki
  • több mint 15 ezer háztartás maradt áram nélkül, miután a heves, nedves havazás megrongálta a felsővezetékeket
  • a vonatközlekedés több útvonalon is akadozott, megszakadt a kidőlt fák miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik