Nagyvilág

Harminc év alatt megháromszorozná az atomenergiát az USA – s mi is

Serkan Avci / Anadolu / AFP
Serkan Avci / Anadolu / AFP
És még 20 ország, köztük Nagy-Britannia, Franciaország, Belgium, Finnország, Japán, Lengyelország, Svédország, Ukrajna s az Egyesült Arab Emírségek.

Közös nyilatkozatban szólította fel az atomenergia-termelés kiterjesztésére az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciájának résztvevőit az Egyesült Államok vezetésével húsz ország. (A csúcstalálkozónak idén az Egyesült Arab Emírségek ad otthont, ahol 80 ezer küldött, köztük 140 állam- és kormányfő vesz részt.)

Az Egyesült Államok éghajlatvédelmi megbízottja, John Kerry által jegyzett nyilatkozat szerint a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentése érdekében:

2050-re a 2020-as szinthez képest meg kellene háromszorozni az atomerőművek hálózatra kapcsolt áramellátó kapacitását világszerte.

A szombaton közzétett közös nyilatkozat aláírói között van a házigazda Egyesült Arab Emírségek mellett:

  • az Egyesült Államok
  • Franciaország
  • Nagy-Britannia
  • Belgium
  • Finnország
  • Japán
  • Lengyelország
  • Svédország
  • és Ukrajna is.

A számos atomerőművel rendelkező Oroszország és Kína viszont nem írta alá a dokumentumot.

Viszont:

az MTI megírta, hogy kisvártatva hazánk (és még valaki) is csatlakozott a nukleáris egyezményhez, így huszonkettőre nőtt az aláírók száma.

Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára beszélt a konferencián, ahol büszkélkedhetett azzal, hogy Magyarországon 37 százalékkal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás, s ezen az úton szeretnénk tovább haladni. (Az MTI tudóstása arra nem tér ki, hogy mihez képest kétharmadára a kibocsátás.)

Steiner Attila idézte Novák Katalin köztársasági elnökünk azon pénteki gondolatát is, mely a családok, a gyermekvállalás fontosságára hívta fel a figyelmet, és párhuzamot vont a fenntartható jövő és a fenntartható demográfia között.

Emlékeztetőül: Novák Katalin úgy látja, hogy a bolygóért való felelősségérzet előfeltétele, hogy érezzük az élet folytatásának felelősségét is, és a család nem oka, hanem megoldása az éghajlati válságnak, a fenntartható jövőhöz fenntartható demográfiára van szükség.

A közös nyilatkozat olyan tudományos állásfoglalásokra hivatkozik, melyek szerint a 2050-ig a klímasemlegesség nem érhető el atomenergia nélkül. A nyilatkozat emellett a pénzügyi intézményeket is felszólítja az atomenergia-fejlesztő beruházások finanszírozására.

A klímakonferencia középpontjában a megújuló energiák elterjesztése áll. Pénteken a több mint 110 ország többsége támogatta azt a célt, hogy 2030-ig e téren megháromszorozzák termelésüket, és ugyanerre az időpontra megduplázzák az energiahatékonyságot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik