Nagyvilág

A Fico-kormány napokon belül megszüntetheti a kényes politikai ügyekkel foglalkozó Különleges Ügyészséget

MTI
MTI

Hamran István országos rendőrfőkapitány és a Ján Čurilla körüli nyomozók félreállítása csak az első lépés volt Robert Fico negyedik kormánya számára, hogy megfúrja azokat eljárásokat és nyomozásokat, amelyekben a politikusok érintettek lehetnek – írja a szlovák Dennik N.

Ha a nyomozók nem dolgoznak, nem merülnek fel új ügyek, illetve a már zajló nyomozások is leállnak. Csakhogy számos ügy már a bíróságok előtt van, ezért Robert Fico és társai még nem lehetnek nyugodtak.

A Denník N információi szerint Fico kormánya arra készül, hogy rövid időn belül fellépjen a Különleges Ügyészség és a Specializált Büntetőbíróság ellen, amelyek a politikailag terhelt ügyeket viszik. Ezzel kapcsolatban már az uniós szervekkel is egyeztetett a Robert Fico, Robert Kaliňák és Boris Susko igazságügyi miniszter által vezetett küldöttség Brüsszelben. A lap szerint két forgatókönyv van forgalomban, vagy teljesen megszűnik a Különleges Ügyészség, vagy „csak” a főügyészség alá sorolnák be.

Daniel Lipšic különleges ügyész mindkét esetben távozna a posztjáról. A vizsgálatokat leállítanák, az ügyeket újraosztanák. Ezt a leosztást ráadásul Maroš Žilinka főügyész végezhetné, aki már eddig is nagyon barátságosan viselkedett Ficóékkal szemben.

A lap szerint a kormány gyorsított eljárásban akarja lezavarni az átalakítást, amihez a kormányoldal jelenlegi 79 képviselője is elég lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik