Nagyvilág

Tizenöt év alatt száz holttesttel közösült egy brit kórházi alkalmazott anélkül, hogy bárkinek feltűnt volna

caltili / Getty Images
caltili / Getty Images
Súlyos mulasztásokra derített fényt egy brit vizsgálat, amit kormányzati szinten indítottak el azután, hogy kiderült, egy kórházi alkalmazott tizenöt év alatt legalább száz holttesttel közösült és ez soha, senkinek sem tűnt fel.

Másfél évtizeden át kedvére becsteleníthetett meg holttesteket egy kórházi villanyszerelő Angliában. David Fuller nekrofil bűncselekményeire csak akkor derült fény, amikor a férfi 2020-ban két, 1987-ben elkövetett gyilkosság első számú gyanúsítottjává vált – írja az NBC.

A 69 éves Fuller 1987-ben két nőt gyilkolt meg és bántalmazott szexuálisan néhány hónapos különbséggel, az angliai Royal Tunbridge Wellsben. A betöréses gyilkosságok sokáig megoldatlanok maradtak, a nyomozóknak csak 2007-ben, DNS-mintákkal sikerült bebizonyítaniuk, hogy a két bűncselekményt ugyanaz az ember követte el, ám további tizenhárom évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy kiderüljön: a helyszíneken talált DNS-minták David Fullerhez tartoznak.

A 2020-as nyomozás idején tartott házkutatás során több millió fotó és videó került elő, melyeket Fuller készített magáról, miközben kórházak halottasházaiban nők és lányok holttesteit becstelenítette meg.

A férfi mindkét kórházban villanyszerelőként dolgozott és az évek során soha senkinek sem tűnt fel, hogy mit művel a holttestekkel.

Fuller a vallomásában 140 nekrofil bűncselekményt ismert el, melyeket 2005 és 2020 között követett el, legalább 101 lány és nő ellen, akik 9 és 100 éves koruk között haltak meg.

Az ügy kapcsán kezdeményezett vizsgálat számos intézményvezetési és kormányzati hibára, szabályozási hiányosságokra, emberi mulasztásra, gondatlanságra mutatott rá, amik együttesen olyan környezetet teremtettek, melyben

Fuller szabadon, a lebukás veszélye nélkül követhetett el nekrofil bűncselekményeket.

Fullnernek, akit gyakran hívtak a holttestek tárolásánál használt hűtőberendezések karbantartása miatt, gyakorlatilag szabad bejárása volt a halottasházba, egyetlen év alatt több mint négyszáz alkalommal léphetett be anélkül, hogy bárki is megkérdezte volna, mi dolga van ott. A férfi a bűncselekményei nagyrészét munkaidőben követte el, amikor a halottasházban többen is dolgoztak.

David Fuller áldozatait és hozzátartozóikat többször és minden szinten cserbenhagyták azok, akiknek az volt a feladata, hogy megvédjék őket és gondoskodjanak róluk

– áll a jelentésben, ami különböző javaslatokat is tartalmaz, például a halottas házak bekamerázását, illetve azt, hogy külsősök csak úgy tartózkodhassanak a halottasházban, hogy egy ottdolgozó állandóan velük van.

Fullert 2021-ben tényleges életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték, még felételesen sem helyezhető többé szabadlábra. Letartóztatása előtt a férfi látszólag hétköznapi életet él, háromszor is megnősült, hobbijai a kerékpározás, a madármegfigyelés és a fotózás voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik