Nagyvilág

Bejelentette a francia baloldali koalíció szétesését a legerősebb pártjának elnöke

MTI / EPA / Teresa Suárez
MTI / EPA / Teresa Suárez
A 18 pártot tartalmazó NUPES-ben az izraeli konfliktus megítélése miatt alakult ki az összefogás végét okozó feszültség.

„A NUPES nincs többé” – jelentette be csütörtökön egy lakossági fórumon Jean-Luc Mélenchon, a La France Insoumise (LFI) elnöke, a hírt a 444 közölte. A koalíció legerősebb pártját adó baloldali-populista LFI politikusának kijelentése nem előzmény nélküli: az izraeli háború kitörése óta folyamatos a konfliktus a Hamász megítélésével kapcsolatban. Az LFI nyíltan támogatta retorikájában a terrorszervezetet, az Izrael elleni támadást szabadságharcnak nevezték és nem voltak hajlandók elítélni azt.

A 2022-es választásokra megalakult koalíció magába tömörítette

  • mind a régi baloldal kommunista és szocialista pártjait,
  • mind az újbaloldalt,
  • a populista baloldalt,
  • az antiglobalista mozgalmak képviselőit
  • és a zöld-feminista mozgalmakat.

Az összefogás legnagyobb erejét viszont a Mélenchon által vezetett LFI adta, nemzetgyűlési frakciójuk túltesz a szocialista, a kommunista és a zöld képviselők összlétszámán – írja a 444. A szocialisták azonban korábban megszavazták kilépésüket, pártjuk nevéből pedig eltávolították a koalícióra való utalást.

Kiemelt kép: A kommunistákat, a zöldeket, a szocialistákat és a radikális baloldalt tömörítő baloldali szövetség (NUPES) képviselői plakátokkal a kezükben a párizsi nemzetgyűlés üléstermében 2023. március 20-án. MTI/EPA/Teresa Suárez

Ajánlott videó

Olvasói sztorik